SFSOPLATE-468X60-BANNER

Dijamantska Arena u Pekingu

12.10.2011. | WAN

Projekat arhitektonske firme Atelier 11, Dijamantska Arena u Pekingu, zvanično je otvorena 25. septembra ove godine. Nacionalni tensiki centar Kine je stadion sa kapacitetom od 15.000 mesta i, trenutno, je domaćin China Open 2011, tensikog šampionata.

Arena se zove Dijamantska zbog svog spoljašnjeg oblika i statusa u kineskoj sportskoj industriji, gde 16 kompleta stubova oblika slova V pridržavaju masivno gledalište i daju impresivni oblik areni. Arhitektonski biro Atelier 11 je namerno uklonio sve nepotrebne arhitektonske ukrase i umesto njih se opredelio za ovaj jednostavan ali efikasan ponavljajući geometrijski šablon.

Čelični krovni sistem je sklopiv, da bi mogao da odgovori na različite vremenske uslove. On ima mogućnost da se povuče unazad i da se otvori dajući procep veličine 60x70 metara kroz koji sunčeva svetlost i toplota mogu da prodru, smanjujući na taj način utrošak energije same zgrade. Krov Dijamantske Arene ima najveći otvor u Aziji i potrebno mu je 12 minuta da se u potpunosti izduži; podeljen na dva sloja i četiri jedinice, krov se otvara u pravcu istoka i zapada, gde se smešta u skladišni prostor izgrađen ispod statičnih delova krova na oba kraja.

Raspored sedenja za svih 15.000 posetilaca je uređen u lineranim redovima oko centralnog terena, sa vidikovcem na sedmom spratu koji dozvoljava posetiocima da uživaju u pogledu od 360 stepeni na okružujući Olimpijski Park. Dve staklene lože pružaju mogućnost smeštanja VIP osoba tokom takmičarskih mečeva.

Linkovi:

  • Atelier 11 - link
  • Sportski kompleks Univerzijade 2011 u Kini - link
  • Šangajsko plivalište - link
  • Arena nacionalnih igara u Kini - link
  • Saitama Super Arena, Saitama, Japan - link
  • Stadioni - održiva gradnja menja koncept izgradnje stadiona za velika sportska takmičenja - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;