INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zemljoder u Meksiko Sitiju

10.10.2011. | Arch Daily

Zemljoder (Earthscraper), koji je projektovao arhitektonski biro BNKR Arquitectura, jeste antagonista neboderima u istorijskom urbanom predelu Meksiko Sitija, gde su neboderi osuđeni i gde je održavanje izgrađene sredine stalna ambicija. On zadržava istorijski ambijent gradskog trga i postojeću hijararhiju objekata koji ga okružuju.

Istorijski centar Meksiko Sitija sastavljen je od slojeva gradova superponiranih jedan iznad drugog. Kada su Asteci prvi put došli u Dolinu Meksika izgradili su svoje piramide na obali jezera koji su tamo pronašli. Kada su nove i veće piramide zamišljene i kada je Asteško carstvo raslo u veličini i moći, nisu trašili novu lokaciju, već su gradili na i oko postojeće piramide. U ovom maniru, piramide su sastavljene od različitih slojeva istorijskih perioda.

Kada su Španci došli u Ameriku i konačno osvojili Asteke, oni su podigli svoje hrišćanske hramove na vrhovima piramida. Na kraju, njihov ceo kolonijalni grad je izgrađen na asteškom gradu. U dvadesetom veku, mnoge kolonijalne zgrade su porušene i moderni objekti su podignuti na postojećim istorijskim temeljima. Dakle, na neki način, Meksiko Siti je kao masivna slojevita torta: moderna metropola izgrađena na temeljima kolonijalnog grada koji je podignut na vrhu antičkih piramida koje su izgrađene oko jezera.

Glavni trg u Meksiko Sitiju, poznat pod imenom "Zocalo", površine je od 57.600 metara kvadratnih (u osnov 240m x 240m), što ga čini jednim od najvećim trgova na svetu. Graniči se sa katedralom, Nacionalnom palatom i zgradama gradske vlade. Jarbol za zastavu postavljen je u centru trga sa ogromnom meksičkom zastavom koja se ceremonijalno podiže i spušta svaki dan. Ova lokacija se pokazala kao idealna za Zemljoder: preokrenuti neboder koji se ukopava kroz slojeve gradova i koji otkriva meksičko istorijsko nasleđe.

Dizajn projekta je preokrenuta piramida sa centralnom prazninom (galerijskim prostorom) koji pruža svim naseljenim prostorima obilje dnevne svetlosti i ventilacije. Da bi se očuvale brojne aktivnosti koje se dešavaju na gradskom trgu tokom godine (koncerti, politički mitinzi, otvorene izložbe, kulturna dešavanja, vojne parade i sl.), masivna rupa će biti pokrivena sa staklenim podom koji dozvoljava da se život unutar Zemljodera uklopi sa svim dešavanjima koji se događaju na vrhu.

Podatci o projektu:
Arhitektonski biro: BNKR Arquitectura
Lokacija: Meksiko Siti, Meksiko
Arhitekte: Esteban Suárez i Sebastián Suárez
Vođa projekta: Arief Budiman
Projektantski tim: Arief Budiman, Diego Eumir, Guillermo Bastian, Adrian Aguilar
Saradnici: Jorge Arteaga, Zaida Montañana, Santiago Becerra
Površina: 775.000 metara kvadratnih
Visina - dubina: 300 metara
Status: Konkurs
Fotografije: Sebastián Suárez

Linkovi:

  • Više slika projekta - link
  • BNKR Arquitectura - link
  • Toranj R432, Meksiko Siti - link
  • Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu - link
  • Studija kontrasta: arhitektura kao delioc i ujedinitelj - link
  • Održivi razvoj doslovce - razvoj i perspektive gradova na prelasku dva milenijuma (linkovi) - link
  • Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi i ima li mesta za njih u budućnosti - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;