INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

1 Blight, Sidnej, Australija

16.09.2011. | WAN

Neboder 1 Blight, projektovan od strane biroa ingenhoven architects + architectus, prošle nedelje je otvorila premijerka Australije Džulija Gilard. Arhitekte su odabrane da projektuju ovaj kancelarijski neboder nakon pobede na međunarodnom konkursu održanom 2006. godine, koji je raspisao klijent Dexus Property Group.

Ali prominencija i prestiž ovog nebodera od 26 spratova ne leži samo u njegovoj veličini i dizajnu, već u njegovom, evidentnom, doprinosu ekološkoj održivosti. Objekat vredan 670 miliona dolara dobio je najveću ocenu u Australian Green Star standardu - sertifikat 6 Star/World Leadership - i sa time je postao prvi kancelarijski neboder u Sidneju koji je dobio ovo priznanje od Saveta zelene gradnje Australije (GBCA - Green Building Council of Australia).

Njegov lagan i vazdušast prikaz postignut je atrijumom koji je visok koliko i sama zgrada. Ovaj atrijum obezbeđuje dnevnu svetlost i pruža prirodnu ventilaciju kancelarijama i balkonima koji su okrenuti ka njemu.

Sa staklenim, panoramskim, liftovima koji jure gore dole po atrijumu, rutinsko putovanje do i sa radnog mesta je transformisano u uzbudljivo vizualno i prostorno iskustvo. Sam oblik zgrade je produkt funkcije unutar nje i solrane orijentacije, dok transparentna kancelarijska zgrada sa svojom elipsastom bazom pruža neometan pogled na svetski poznat most Harbour Bridge of Sydney.

Javna plaza koja je projektovana ispred objekta upotpunjuje istu takvu koja se nalazi ispred objekta Farrer Place i zajedno stvaraju jedan od atraktivnijih javnih prostora u centru Sidneja. Velike glavne stepenice i prvi sprat su otvoreni za javnost, zajedno sa dva nova kafića i obdaništem u zgradi za potrebe zaposlenih roditelja.

Na tehničkom nivou, koji se nalazi na 15 spratu, nalazi se otvorena terasa sa pogledom na luku, kao i velika krovna terasa na 28 spratu, koja je jedinstveno mesto za panoramsko razgledanje Sidneja.

Njegov doprinos ekologiji je impresivan kao i zadivljujući pogledi koje pruža. Toranj je prvi u Australiji koji ima duplu fasadu i koji koristi prirodnu ventilaciju, dok energetski sistem kombinuje hlađenje, grejanje i generisanje električne energije (Tri-Generation) i solarne kolektore koji proizvode struju na licu mesta. Zato što je voda posebno cenjen resurs u Australiji, 1 Blight toranj ima sopstveno postroenje za filtraciju u podrumu, koja je sposobna da pročisti više otpadne vode nego što objekat proizvodi. Rezlutat toga jeste da se više otpadnih voda iz javne kanalizacije uzima, prečišćava i vraća u sistem.

Parking prostor za bicikle od 300 mesta upotpunjuje ekološki profil nebodera. Neboder 1 Blight nagrađen je sa nagradom 2011 Asia Pacific Property Award i sa Internacijalnom arhitektonskom nagradom čak i pre nego što je izgrađen.

Pored mnogobrojnih projekta koje je biro ingenhoven architects + architectus odradio ističu se RWEtower u Esenu, Lufthansa aviacijski centar u Frankfurtu, sedište Evropske investacione banke u Luksemburgu i novo sedište Swarovski korporacije u Cirihu. Trenutno rade na većem broju zgrada u Singapuru, novom sedištu osiguravajuće kompanije HDI-Gerling Insurance u Hanoveru i nove železničke stanice u Štutgartu. Skoro je biro dobio izradu projekta novog sedišta kompanije Google u Kaliforniji. Arhitektonski biro ingenhoven architects + architectus dobitnik je mnogih nagrada, uključujući nagradu Global Holcim, Evropsku arhitektonsku nagradu i RIBA internacionalnu nagradu.

Linkovi:

  • ingenhoven architects + architectus - link
  • Neboder Strata u Londonu - link
  • Ekološki neboder u Indiji - link
  • Zgrada opere u Sidneju - tamne senke belih kupola - link
  • Studija kontrasta: arhitektura kao delioc i ujedinitelj - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;