Reflektivni prostor - Crkva Martin Luter u Hainburgu, Austrija

06.09.2011. | WAN

Arhitektonski biro Coop Himmelb(l)au je skoro dao na uvid ove fascinantne fotografije male crkve u skromnom austrijskom gradu Hainburgu. Projekat je napredovao neverovatno brzo, imajući u obzir da je od koncepta do završetka izgradnje proteklo samo tri godine, dok je sama izgradnja trajala godinu dana.

Broj tri igra konstantnu ulogu u ovom sjajnom religioznom konceptu - uloga koju arhitektonski biro naziva "namerna koincidencija". Bilo je potrebno tri godine da se ostvari; unutrašnji prostor je bogat prirodnom svetlošću koje dolazi kroz tri velika otvora u krovu; što sve korespondira sa konceptom svetog trojstva u hrišćanskoj teologiji.

Unutrašnji prostor, takođe, može biti podeljen na tri dela: svetilište, naos crkve i pomoćne prostorije. Otvoreno, a ipak sa utiskom mirnog prostora, svetilište vodi kroz stakleni koridor ka delu za decu i krstionicu, iza koga je smeštena zajednička prostorija za okupljanje vernika - naos. Serija sklapajućih vrata odvaja ova dva dela, mada se ova vrata mogu sklopiti i na taj način stvoriti jedinstven prostor.

Sličan pristup je korišćen na fasadi čiji paneli mogu biti sklopljeni tako da otvore unutrašnji prostor spoljašnjosti. Poprečno ovome nalazi se izdužena pločasta zgrada pored male ulice, u kojoj se nalazi sakristija, pastorova kancelarija, mala kuhinja i dodatne pomoćne prostorije.

Izdižući se iznad metalnog kompleksa crkve nalazi se izvajani zvonik. Težeći popriličnih osam tona, muzički stub izdiže se dvadeset metara u visinu i čini crkvu vidljivom sa velike daljine. U procesu projektovanja i izgradnje, arhitektonski biro Coop Himmelb(l)au, koristio je prigodne tehnologije i iskustva brodograditelja sa Baltika. Oni to dodatno objašnjavaju: "Podsećanje na brodogradnju je u isto vreme omaž Le Korbizijeru koji je poslužio kao veliki uzor u projektovanju ovog dela, a i zbog njegovog projekta manastira La Tourette.

Slojevi čelika postavljeni su preko visećih ramova pre nego što su spojeni na licu mesta, i oni su debljine od 8mm do 16mm. Zvonik je vertikalna, samonoseća, čelična struktura, dok se ostatak krovne konstrukcije objekta nosi na četiri čelična stuba (koji su, prema arhitekti, "nogice stola").

Linkovi:

  • Coop Himmelb(l)au - link
  • Arhitektonski klasici koji ne umiru - Katedrala St. Mary od Kenzo Tange-a - link
  • Analiza projekta crkve Jubileja u Rimu - link
  • Katedrala u Madridu: pola veka gradnje bez budžeta - odbačenim materijalima - link
  • Univerzalnost ideje i prostora sakralne arhitekture - I deo - link
  • Ciljevi i nаčelа revitаlizаcije spomenikа kulture (manastirskih celina) - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.frischeis.rs

ENERSET
ENERSET
NOVI BEOGRAD
www.enerset.rs

OKTAVUS
OKTAVUS
NOVI BEOGRAD
www.oktavus.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...