IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Centar Palatino u Torinu

05.09.2011. | WAN

Centar Palatino nalazi se u jednom od najstarijih dela grada Torina - Porta Palazzo. U okviru projekta revitaizacije celog dela grada, zadatak da projektuje tržni centar za trgovce tkaninom dobio je arhitektonski studio Fuksas nakon internacionalnog konkursa.

Intervencija se sastojala iz realizacije petospratnice sa dva podzemna nivoa, prvi za parking prostor a drugi za tehničke prostorije, i trećim nivoom za komercijalne aktivnosti i restorane. Parking nivo može da primi 110 kola u prostoru površine od 4.700 kvadratnih metara na tri nivoa. Zid odvaja iskopine u centru objekta od parking površina.

Glavni ulaz u objekat smešten je na prizmenom nivou i na jugoistočnoj strani zgrade blizu raskrsnice ulica Giulio Cesare i Regina Margherita. Komercijalni prostori projektovani su duž oboda objekta, stvarajući u centralnom delu kubičast prostor u kome su smeštene iskopine iz 18. veka.
 
Šetališta u prizemnom nivou su parcijalno oko ovih postojećih iskopina. One su ukopane u odnosu na prizemni nivo i zidovi, kojim su iskopine odvojene od parkinga, su perforirani tako da je moguće posmatrati iskopine i iz tog prostora. Centrali prostor prizemlja podeljen je sa jedanaest visokih stubova koji su obloženi metalnim ljuskama da bi izdržali teret tri metalna mosta koji spajaju različite nivoe.

Prvi sprat je projektovan slično kao i prizemni sa komercijalnim prostorima koji se nalaze po obodima: prodavnicama, buticima, kafićima i pomoćnim prostorom za trgovce koji se nalazi u jugozapadnom delu objekta. Pristup pomoćnom prostoru je moguć preko spoljašnjeg pristupa koji ide po obodu zgrade i kroz nivoe stepeništa koje premošćavaju unutrašnji, centralni, prazan prostor.

Poslednji sprat smešta eksluzivne restorane sa panoramskom terasom. Pogled koji se pruža sa terase objekta pruža priliku da uživate u istorijskom centru grada i fasadama najlepših zgrada u gradu kao što su Mole Antonelliana i kapela Guarini.

Metalni krov, naglašen sa slojem cinka, prati dizajn "sečenja" koji stvara prostor i putanje unutar objekta. Ovakva forma krova pruža posetiocima obilje prirodne svetlosti koja ulazi u objekat preko vertikalnih i horizontalnih staklenih površina.

Fasada objekta sastoji se od slojevitih traka stakla, različitog dizajna, koje su pridržane sa parovima čeličnih stubova u obliku slova C. Na podrumskom nivou, fasada prelazi iz staklne forme u čeličnu.

Između ove fasade i one u kamenu postoji prostor koji obmotava zgradu. Unutra postoje sigurnosne rampe za različite nivoe. Fasada od dva sloja stvara šupljinu gde se nalaze požarni izlazi i praznina, koja se nalazi između staklene fasade i čeličnog omotača i unutrašnjeg kamenog zida, se osvetljava noću stvarajući poseban doživljaj čitavog kompleksa.

Linkovi:

  • Studio Fuksas - http://www.fuksas.it/
  • Maloprodajni parkovi vs šoping centri (BelRE 2010) - link
  • Šoping-mol - Javno-prostorno privatno partnerstvo - link
  • Javni prostori - javne površine i javni objekti - opšti pregled problematike - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;