INFONET-468X60-BANNER

Mutne vode u Veneciji

18.08.2011. | Sian Disson | WAN

Kritike se množe danas u Veneciji zbog mogućeg rušenja jednog od samo četiri mosta koji prelaze preko Velikog kanala (Canal Grande) i njegove zamene sa savremenom verzijom. Prvobitni Ponte dell'Accademia izgrađen je 1854. godine u čeliku po projektu Alfreda Nevila (Alfred Neville), ali je do sada dvaput zamenjen - originalni čelični most zamenjen je sa savremenijim, drvenim, 1933, zatim u potpunosti zamenjen sa novim 1986. godine. Most danas predstavlja dragocen urbani reper Velikog kanala i Venecije.


Ponte dell'Accademia

Uprkos njegovom uzvišenom statusu, gradske vlasti već neko vreme imaju sumlju u pogledu sigurnosti mosta, kao i konstantnih rekonstrukcija koje izjedaju gradski budžet. Pre nekoliko godina, obimni radovi na restauraciji su koštali oko 250.000 evra, što je veliki trošak za grad, kao i činjenica da je pristup osobama sa invaliditetom i starijim licima otežan, predlog izgradnje novog mosta umesto postojećeg se nameće kao logičan izbor. Uprkos ovome, lokalna osećanja ostaju po pitanju starog mosta jaka. Lidia Fersuoch iz italijanske konzervacijske grupe Italia Nostra kaže: "Most sada ima svoje dostojanstvo i treba biti restauriran. Venecija rizikuje da izgubi deo svog identiteta."


Ponte dell'Accademia

Nažalost, problemi koji su okruživali izgradnju mosta Ponte della Constituzione, arhitekte Santjaga Kalatrave, urezali su se duboku u sećanje mnogih građane Venecije, podgrevajući strahove da će se istorija ponoviti sa zamenom mosta Ponte dell'Accademia. 2008. godine, Kalatravina konstrukcija od čelika i stakla postavljena je na mesto preko Velikog kanala uz pomoć barki, stvarajući novu ikonu u ovom istorijskom gradu. Koncept je bio strašno suprostavljen sa elokventnom istorijskom arhitekturom najromantičnijeg grada u Italiji i postojalo je stalno protivljenje lokalnog stanovništva i konzervacionih grupa koji su zahtevali više saosećajan koncept.

Bez obzira na vizuelne posledice, most Ponte della Constituzione kritikovan je zbog nemanja invalidskog pristupa i stepenica (nejednaka širina gazišta i visina stepenica je kriva za nekoliko lomova i izvrnuća do sada). Kalatrava je ostao veran svom projektu, te je sa sigurnošću izjavio: "Most je važan kako funkcionalno, tako i simbolično, spajajući turiste sa gradom i dajući im dobrodošlicu u Veneciju sa vrha mosta koji pruži panoramski pogled na Veliki kanal."

Ponte della Constituzione

Izjava zvaničnika grada Venecije potvrđuje da će projekat arhitektonske firme Schiavina biti "ispitan od strane ministarstva", i dodaju da će se preduzeti koraci da "projekat mosta Ponto dell'Accademia neće kopirati greške koje su se javile sa Kalatravinim mostom". Nastavljaju: "Ne smemo zaboraviti da je most kompletno izgrađen 1986. godine i iz tog razloga on nije antički artefakt. Pre nekoliko godina urađeni su obimni radovi na restauraciji mosta koji su koštali 250.000 evra a zadnjih par nedelja desila su se dva veća incidenta sa vatrom."

Predloženi projekat novog mosta bi prema procenama trebao da košta oko 6 miliona evra i biće izgrađen od drveta, metala i stakla. Pristup će biti podeljen na dve dela: jedan sa stepenicama a drugi sa laganom rampom koja će pružiti starijim licima i licima sa invaliditetom siguran i lagan prelaz preko Velikog kanala. Uprkos modernom konceptu Kalatravinog mosta, realizacija je zanemarila pristup za lica sa invaliditetom izazivajući negodovanja u zajednici.

Portal gradjevinarstvo.rs će pratiti dalji razvoj ove priče i pisaćemo o svim predloženim projektima onda kada budu bili dostupni. Do tada, recite nam vaše mišljenje u komentarima.

Linkovi:

  • Venecija – poslednji čas - link
  • Šta nam današnji gradovi koji tonu kažu o budućnosti podizanja nivoa mora - link
  • Mostovi sveta - dizajn i konstrukcija - link
  • Bezbednost mostova - samoubice, ograde, troškovi i vidikovci - link
  • Najstrašniji mostovi na svetu - link
  • Kurlipa - najveći tensegriti most na svetu u Brisbejnu, Australija - link
  • Dynamic Shape-Shifting Helix Bridge (video) - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;