INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Šest odličnih parkova napravljenih od rehabilitovanih urbanih struktura

10.08.2011. | Inhabitat

Tokom proteklih godina videli smo neke mnogo kreativne projekte koji transformišu urbanu ruinu u spektakularne parkove namenjenim našem uživanju. Ako možete podneti da se igrate i razonodite na prostoru napuštene nuklearne elektrane koja je pretvorena u zabavni park idite u Nemačku - ili pogledajte kako se stare pruge transformišu u prelepe i zabavne parkove u Njujorku i Limi. Pozivamo vas da pogledate šest naših najomiljenijih parkova koji su napravljeni od rehabilitovanih urbanih struktura.

Cheonggyecheon rečni projekat u Seulu

Ovaj potok je bio zakopan ispod grada Seula sve dok nije iskopan i transformisan u bogati, zeleni, park kao deo projekta restauracije Cheonggyecheon-a. Od 2003. godine, park ima ulogu velikog prikupljača centru grada, pomažući da se samnje urbane temperature i povezivajući prirodnim putem južni i severni deo metropole. Ovaj par dužine 5,5km ohrabrio je pojavu novih aktivnosti i rekreacije u njemu i čak je i dom mnogobrojnim insektima, ribama i drugim životinjskim vrstama.

Ghost Train Park u Limi

Stare železničke pruge u Limi (Peru) postale su savršeno igralište za decu i odrasle zahvaljujući radu španske grupe Basaruma. Park koristi reciklirane materijale u dobijanju ljuljaška u obliku konja, penjalica, konopaca i klackalica. Ono što je nekada bila mrlja u gradu sada je veselo i vedro mesto puno dece koje koriste ono što bi inače bilo nekorisno.

Napušteni silosi / penjačke površine / teretana u Amsterdamu

Silosi su ogromni infrastrukturni delovi koji bi bilo šteta rušiti onda kada nisu više potrebni, tako da kada su dva napuštena silosa postala dostupna, grad Amsterdam ih je transformisao u nešto što je svima bilo fascinantno. NL arhitektonska firma predložila je adaptivno ponovno korišćenje koje je pretvorilo ove silose u neverovatnu penjaću teretanu. Ako bude završen, ovaj projekat će nuditi penjačima mogućnost da se odmere kako sa unutrašnje, tako i spoljašnje strane silosa - i to sve u cilju zabave i rekreacije.

High Line Park u Njujorku

Jedan od naših omiljenih projekta skoro otvoren jeste High Line park na Menhetnu. Još uvek ne možemo da sagledamo inspirativnu ideju transformacije napuštene, izdignute, vozne linije u prelepi park u centru grada. Sada kada je druga faza izgradnje završena, postoji još više prostora za šetnje i druženje u divnom okruženju Menhetna.

Wunderland Kalkar u Nemačkoj

Ako tražite malo veće uzbuđenje u vašem parku, idite do Wunderland Kalkar u Nemačkoj - napuštenoj nuklearnoj elektrani koja je transformisana u zabavni park. Elektrana nikada nije bila u upotrebi, tako da ne bi trebalo da imate strah od radijacije - ali radije nego da je sruše, vlasti su je pretvorile u park koji privlači stotine hiljada ljudi godišnje.

Paddington Reservoir Gardens u Sidneju

Sidnej isto ima impresivne projekte adaptivnog ponovnog korišćenja u cilju stvaranja prelepih urbanih, zelenih, prostora. Ruine javnog vodovoda magično su transformisane u Paddington Reservoir Gardens koje imaju dugu istoriju i izgledom podsećaju kao da se šetate Akropoljom. I pošto je ranije korišćen kao vodovod, efikasnost upravljanja vodom je i dalje veliki prioritet. U stvari, kišnica se sakuplja na licu mesta i koristi se za zalivanje zelenila u ovom parku.

Linkovi:

  • Devet najvećih i najboljih primera gradskih parkova - link
  • Beograd krase 52 parka - link
  • Napušteni berlinski aerodrom Tempelhof kao javni gradski park - link
  • Crvena traka – Qinhuangdao, Kina - link
  • Sve uloge zelenih površina – Uticaj zelenih površina na kvalitet vazduha - link
  • Zdravi javni prostori - čovekovi instikti i uređene javne površine - link
  • JKP Zelenilo Beograd: Javne zelene površine u Beogradu (intervju) - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;