INFONET-468X60-BANNER

Brod nasukan na livadi

10.08.2011. | Austria architects

U gradiću Vandanu u najzapadnijoj austrijskoj pokrajini Forarlberg (Vorarlberg) postoji kuća koja se istovremeno uklapa sa okolinom i iznenađuje svojim oblikom delujući kao brod nasukan na livadi. Ima sve što je potrebno za život na brodu, uključujući i veliku terasu zaštićenu od vetra na gornjoj palubi.

Pošto je stara kuća bila nefunkcionalna, vlasnici su odlučili da naprave novu. Projekat je uradio biro Kleboth Lindinger Partners iz Linca.

Sve je ovde u funkciji povezanosti sa okolinom – objekat daje oblik prostoru, ali ga ne zarobljava. Čak i štale daju pečat ovom pejzažu nenarušavajući ga.

Kuća je povezana sa garažom formirajući zaklonjen ulaz. U prizemlju se nalaze kuhinja, trpezarija, spavaća soba i kupatilo. Prizemlje obezbeđuje sve uslove za neometan svakodnevni život pošto su vlasnici (roditelji jednog od arhitekata iz biroa Kleboth Lindinger) stariji ljudi.

Terasa, galerija, trem, sauna i radni prostor se nalaze na prvom i drugom spratu.

Osnova objekta je od betona na kojoj je podignuta konstrukcija od mešavina drveta, čelika i stakla koja ima tanke čelične stubove i izolovane drvene elemente.

Dodatni pravougaoni čelični ram i staklena ispuna daju horizontalnu vezu, dok spoljašnji omotač od drvenih daščica pruža kako zaštitu kuće od vremenskih nepogoda, tako i privlači poglede istovremeno obezbeđujući intimnost unutrašnjeg prostora.

Trougaoni profili drvenih daščica omogućavaju stanarima pogled na planine Forarlberga.

Link:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;