Rekonstrukcija stanice King Cross u Londonu

10.08.2011. | WAN

Kako ove neverovatne fotografije prikazuju, građevinski radovi su se ubrzali na stanici King Cross u srcu londonskog naselja Borough of Camden. Projektovana od strane iskusne arhitektonske firme John McAslan + Partners, ova multifazni projekat rekonstrukcije ima tro-račvasti pristup - ponovno korišćenje, restauraciju i novogradnju.

Raznovrsni železnički objekti širom Velike Britanije se obnavljaju, uključujući i obnovu originalne fasade ove stanice, koja datira iz 1852. godine. Vraćanje originalnog izgleda i bivšeg sjaja cilj je ove rekonstrukcije, koja uključuje i izgradnju novog zapadnog hola iznad londonskog metroa.

Verovatno najprivlačniji atribut ovog projekta jeste grandiozna čelična konstrukcija koja izgledom podseća na levak i pruža dobrodošlicu putnicima koji prolaze kroz njene metalne pipke. Prozračna, bela, čelična konstrukcija koja se izdiže 20 metara iznad prizemlja stanice prostire se duž čitavih 150 metara ovog kulturnog dobra prve kategorije. Ona usmerava pažnju na prelepo delo arhitekture ispod nje koje se prvi put otvara od 1972. godine.

Predsednik arhitektonske firme John McAslan + Partner, Džon Mekaslan objašnjava: "Neverovatno je posmatrati oživljavanje stanice i njeno ponovno oblikovanje u neodoljivo delo londonske arhitektonske scene. Već sada možete videti kako zapadni hol - najveća konstrukcija sa jednim rasponom u Evropi i centar rekonstrukcije - povezuje ovu, mnogo voljenu, viktorijansku stanicu sa okružujućim kontekstom. Neverovatan je osećaj, zadovoljavjući zapravo, videti kako se obnova odvija ovom brzinom i radujemo se njenom završetku 2012. godine pred Olimpijske igre u Londonu."

Radovi na rekonstrukciji stanice su ubrzani i zvaničan datum otvaranja je za samo sedam meseci. Fotografije ovde prikazane mogu vam predstaviti koliko je izgradnja levkaste čelične konstrukcije odmakla, kao i rezultate restauracije postojećih objekata. Obratite pažnju i na veliku količinu restaurisane, uglačane, cigle koja se nazire kroz čeličnu konstrukciju.

Svih pet zgrada koje čine stanicu King Cross se u potpunosti renoviraju, dok se severno krilo, koje je potpuno uništeno tokom II svetskog rata, gradi ponovo prema prvobitnom projektu. Takođe, glavna stanica i okolni objekti za potrebe metroa se u potpunosti rekonstruišu.

Linkovi:

  • ArcelorMittal Orbit - londonski vidikovac i simbol Olimpijskih igara 2012. godine - link
  • Ekološka provera Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine - link
  • Citius, altius, fortius – pa Olimpijska košarkaška arena London 2012 - link
  • Svetlosna galerija, Viktorija i Albert muzej - link
  • Intervju: Kulveer Ranger - infrastrukturni projekti javnog saobraćaja u Londonu - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...