INFONET-468X60-BANNER

Holandski vegetalni kanjon

08.08.2011. | Batiactu

U Novom Lajdenu (Nieuw Leyden) u Holandiji pojavila su se dva objekta vijugavih linija fasade u stilu art nuvo (Art Nouveau) koja podseća na američki kanjon. Garantovano ćete se osetiti kao da ste teleportovani na drugo mesto.

Nemoguće je ne podleći šarmu ovih novih građevina koje su se nedavno pojavile u Novom Lajdenu. Projektovao ih je arhitektonski biro iz Roterdama 24H Architecture. Dve kuće, od 200 i 180m², napravljene od drveta i Corten-a (specijalna vrsta nerđajućeg čelika sa premazom koji ga čini dodatno otpornim na koroziju i vremenske uslove – prim. prev) imaju definitivno zabavnu fasadu koja je izvajana tako da podseća na organsko biće. Maštovitijima ovi objekti izgledaju kao da je neko drvo obmotalo ove objekte.

Ova originalna zamisao je omogućena zahvaljujući veoma fleksibilnim urbanističkim zakonima: "Naselje ima 18 kuća sasvim različitog dizajna. Ne postoje precizna urbanistička pravila. Tako su vlasnici slobodni da osmisle po svojoj volji sopstvenu kuću", objašnjavaju arhitekte.

Biljni i svetli enterijer

Pored spoljašnjosti, akcenat na prirodnom prenet je sa fasade i na unutrašnjost. Enterijeri kuća nose jak biljni pečat koji se širi pomoću floralnih motiva koji ukrašavaju zidove i prostor stepeništa.

Unutrašnjost je maksimalno osvetljena prirodnim sistemom koji arhitekte nazivaju kanjon: pošto je unutrašnji raspored organizovan po principu leđa u leđa, iskorišćen je kanjon-sistem da bi se omogućilo da skroz do dna stepeništa prodire sunčeva svetlost koja ulazi na vrhu objekta. Ovaj originalni konstruktivni sistem oslanja se na mali broj pregrada i naglašava neometan protok: "Kanjon teče kroz kuću i obuhvata stepenište. Orijentisan je tako da omogućava svetlosti da osvetli i niže spratove", preciziraju projektanti koji su upotrebili i unutrašnji pacio da bi stvorili svetlarnik. Pored toga, kuća ima velike prozore koji dodatno osvetljavaju svaki kutak

Nema sumnje da će stanari ovih kuća uživati u svom sopstvenom kanjonu.

Link:

Srodni tekstovi na prtalu Građevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;