Vertikalna ulica

01.08.2011. | New Scientist

Prva vertikalna ulica na svetu uskoro će biti izgrađena u Melburnu, u Australiji. Na svakih šest spratova od ukupno 35 koliko će zgrada imati, postojaće vrtovi u kojima će moći da se gaji drveće visoko do 10m, a cela zgrada će biti opremljena poslednjim izumima iz domena zelene tehnologije.

Dok se vrtovi na krovovima i zelene terase već odavno grade, Robert Kolfild (Robert Caulfield) arhitekta u projektnom birou CK Designworks iz Melburna kaže da je ovo prvi put da se pokušava da se pet javnih vrtova sa visokim rastinjem gaji u jednoj zgradi.

Kako bi uspeli u ovom poduhvatu, biće upotrebljeni sanduci napravljeni specijalno u tu svrhu u kojima je na ograničenom prostoru od po 120m2 omogućeno drveću da pusti korenje, kao i podupirači konstrukcije koji će držati težinu zemljišta i drveća. Biće dodato i staklo koje reflektuje toplotu i osvetljenje koje se napaja solarnom energijom. 

Pošto lokacija ima jedva 360m2, spoljni zidovi zgrade - više od 8.000m2, biće upotrebljeni za prikupljanje kišnice. "Ovo je neuobičajeno", kaže Kolfild. Obično jaki vetrovi "samo oduvaju kišu sa zgrade". Ali, kod ovog projekta, trougaone terase i testerasta fasada iskorišćeni su da bi se smanjilo kretanje vetra čime se minimizira odliv vode sa strana zgrade. Prikupljena voda biće sprovedena u sistem zgrade za skladištenje odakle će se koristiti za zalivanje vrtova i ispiranje toaleta.

Sistemi za klimatizaciju i grejanje takođe su projektovani oko vrtova. Konvencionalne građevine ili koriste individualne klimatizacione sisteme ili se dugačkim cevima pumpa topla i hladna voda kroz celu zgradu. Oba ova sistema su neefikasna ili usled gubitka energije zbog pojedinačnog grejanja stanova ili usled gubitka toplote zbog njenog pomeranja na veće razdaljine.

"Mi smo napravili hibridnu verziju", kaže Kolfild. Sistem za hlađenje instaliran u svakom vrtu pumpaće vodu samo na šest spratova, tri iznad i tri ispod. "Kratke cevi smanjuju gubitke hladnoće ili toplote", objašnjava.

Zgrada, koja će imati radnje, kacelarije i 154 apartmana, biće završena do 2014. godine. A sa svetskom potrebom za iskorišćenjem vertikalnog prostora, ovakvi vertikalni projekti imaju sve šanse za uspeh. Kolfildov sledeći projekat je izgradnja vertikalnih fabrika u Nandžingu u Kini.

Linkovi:

Tekstovi sa portala Građevinarstvo.rs

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

GROLIT-RAD
GROLIT-RAD
BEOGRAD-OSTRUŽNICA
www.grolitrad.rs

TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

KOTO
KOTO
BEOGRAD
www.koto.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Iiinkh 18.02.2019.
Sta vam znaci to da mogu pristojno da zarad...
Biljana 17.02.2019.
Kako loktajt lepak namazati na celu povrsin...
Djom 06.02.2019.
Sjajna cena zemljišta, ko bi rekao da su to...
Jova 01.02.2019.
Zalosna vam majka....za onakvo skrnavljenje...
veselnik 01.02.2019.
Ma lako je njima, nemaju oni Grdelicu!