PRIJAVA-468X60-BANNER

Kinezi kopiraju austrijsko seoce

28.06.2011. | Batiactu

Smešteno između jezera i planina, Halštat (Hallstatt) je živopisno lepo mestašce, dostojno razglednice. Turizam je osnovna privredna grana, pogotovo otkad je selo upisano na listu svetske baštine UNESCO-a. Međutim, mir meštana grubo je narušen poslednjih dana. Razlog su kineski špijuni koji su došli da kopiraju ovo seoce.

Talenat kineskih falsifikatora poznat je širom sveta, ali u ovom slučaju, za stanovnike Halštata, Azijci su preterali u kopiranju. Zaista, retko se dešavalo da seoce smešteno na obalama istoimenog jezera Hallstättersee i njegovih 900 stanovnika budu toliko uznemireni. I to ne bez razloga. Kinesko građevinsko preduzeće trenutno pokušava da napravi selo identično njihovom u provinciji Guangdong, na jugoistoku Kine. Kao trešnjica na torti (ili u ovom slučaju – štrudli), Kinezi nisu nikoga obavestili o ovom svom projektu!

Celu stvar je prvo otkrila lokalnim medijima 14. juna vlasnica Griner Bauma (Grüner Baum), hotela iznad jezera, koja je tokom dve nedelje ugošćavala kinesku turistkinju. Iznenađena što je vidi prikovanu za sto sa laptopom u kome su bili projektni planovi, našalila se sa njom da ne treba da radi za vreme odmora. Turista joj je objasnila da je ona zapravo arhitekta i da radi za preduzeće Čajna Minmetals (China MinMetals). Ili, preciznije, za odsek nekretnina tog preduzeća.

Gradonačelnik je sa druge strane saznao u maju mesecu da jedno kinesko preduzeće namerava da reprodukuje 27 zgrada ovog sela i da iskopa veštačko jezero po ugledu na Halštatsko. Nameravaju da u tom, za njih egzotičnom, okviru naprave luksuzne apartmane i tržne centre. Jin Liang (Yin Liang), podpredsednik filijale za nekretnine preduzeća China Minmetal samo je objavio: „Radovi će trajati 6 godina i koštati 645 miliona evra“.

Stanovništvo Halštata nije bilo u toku sa ovim događanjima sve do pre dve nedelje. Kad su radovi već počeli u Kini, gradonačelnik, Aleksander Šulc (Alexender Scheulz) našao se zatečen i ražalošćen pred svršenim činom.

Ponosni na svoje seoce i kulturno nasleđe, meštani nisu bili iznenađeni posetama stotina kineskih turista proteklih meseci. Ali od pre dve nedelje, sumnja se nadvila nad mesto. „Za 900 duša ove zajednice sve je postalo kristalno jasno: u stvarnosti se radilo o arhitektama špijunima koji su želeli da što preciznije osmotre mesto“, objašnjava se ovih dana u evropskoj štampi. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;