Jak kao čelik i savitljiv kao plastika: materijal od metalnog stakla

28.06.2011. | Rob Aid

Decenijama, naučnici koji se bave proučavanjem materijala pokušavaju da dođu do supstance koja bi mogla biti oblikovana u različite složene oblike istom lakoćom i sa istom niskom cenom kao plastika ali da to ne bude na račun jačine i trajnosti koju ima metal. Tim istraživača sa Jejla uspeo je da napravi takav materijal koji će koštati otprilike koliko i visokokvalitetan čelik, ali će moći da se obrađuje jeftino kao i plastika.

Predvođen Janom Šrersom (Jan Schroers), istraživačem materijala sa Univerziteta Jejl, tim istraživača nedavno je prikazao svoje dostignuće: Bulk Metallic Glasses BMGs (rasuto metalno staklo) – metalnu leguru sa nasumično uređenim atomima koja može biti oblikovana duvanjem u složene oblike kao plastika - što ne može da se postigne korišćenjem klasičnog metala, ali bez žrtvovanja jačine i trajnosti koje metal pruža.

Tim je na niskim temperaturama i pod niskim pritiscima oblikovao duvanjem leguru. Pri tom procesu, BMG se dramatično razmekša i teče lako kao plastika ali bez kristalisanja kao kod običnog metala. Niske temperature i niski pritisci omogućili su timu da oblikuje BMG sa lakoćom, precizno i na različite načine. Da bi pažljivo kontrolisali i održali idealnu temperaturu za proces duvanja, tim je oblikovao BMG u vakuumu ili tečnosti.

„Trik je u izbegavanju trenja čije prisustvo je tipično za druge tehnike oblikovanja“, kaže Šrers. „Duvanje kompletno eliminiše trenje, dozvoljavajući nam da stvaramo nebrojene složene forme, sve do najsitnijih.“

Pored toga, duvanjem BMG-a, tim je uspeo da iskombinuje tri različita koraka tradicionalne obrade metala (oblikovanje, spajanje i završna obrada) u jednom, na taj način smanjujući i vreme i energiju koje su potrebne za obradu metala. Legure su napravljene od različitih metala uključujući cirkonijum, nikl, titanijum i bakar.

Šrers i njegov tim već koriste svoju novu tehniku obrade za pravljenje minijaturnih rezonatora ze mikroelektromehaničke sisteme (MEMS) – sićušne mehaničke uređaje koji se pokreću pomoću struje, kao i žiroskope i dr. Takođe, napravili su i brojne složene oblike kao što su bešavne metalne boce, kućišta za satove, biomedicinski implanti itd. Predmeti se prave za manje od minuta i duplo su jači od običnog čelika.

„Ovo bi moglo da omogući sasvim nov način obrade metala“, kaže Šrers. „Nadmoćna svojstva BMG srodne plastici i metalima, kombinovane sa lakoćom, štedljivošću i preciznošću duvanja, imaju potencijal da utiču na društvo kao što je u prethodnom stoleću razvoj sintetičke plastike i sa njom povezanih metoda obrade uticao.“

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...