INFONET-468X60-BANNER

Autonomous City nagrađen na takmičenju Arizona Challenge

22.06.2011. | Canadian Architect

Nedavno su objavljeni rezultati Arizona Challenge-a, takmičenja ideja za nove oblike zajednice pustinjskih područja koje su visokoefikasne, održive, životne i zdrave. Međunarodno studentsko takmičenje traži nove forme koje bi prvo mogle dovesti do pravljenja prototipova, sa krajnjim ciljem da se pomogne u oblikovanju naših gradova i urbanog okruženja u budućnosti daleko izvan sadašnjih ograničenja.

Prva nagrada dodeljena je međunarodnom timu koji čine Dru Adams (Drew Adams), Fadi Masud (Fadi Masoud) i Danijel Ibanjez (Daniel Ibañez). Adams je diplomac (arhitektura) na Džon Ejč Danijels fakultetu za arhitekturu, uređenje okoline i projektovanje u Torontu (John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design), kao i Masud (pejzažna arhitektura), dok je Ibanjez na master studijama projektovanja na Harvardu. Ovaj tim je osmislio projekat pod nazivom Autonomous City - Autonomni grad.

Tim projekta Autonomni grad osmislio je kompaktne, samodovoljne i otporne enklave stopljene sa okruženjem, kao nove teritorije izvan trenutnih urbanih dostignuća. Vizija tima je odgovor na iscrpljene modele urbanizma i na predstojeće izazove povezane sa povećanom cenom energenata i značajnim demografskim promenama.

Arhitekt Veronon Di Svabak (Veronon D. Swaback), predsednik žirija, primetio je da „je žiri dao visoku ocenu za promišljene i umetničke kvalitete projekta Autonomnog grada. Zamena prevaziđenog centra grada kao jezgra velikim centralnim infrastrukturnim parkom, slavi ne samo upotrebu i zadovoljstvo građana, već i metaboličke procese i veze između čoveka i prirode. Ovo predstavlja nepogrešivo jasnu i radikalnu ideju za budućnost.“ 

Ovaj tim će otputovati u Finiks u Arizoni, SAD kako bi učestvovao u seriji foruma povezanih sa vizijom Arizona Challenge-a.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;