Autonomous City nagrađen na takmičenju Arizona Challenge

22.06.2011. | Canadian Architect

Nedavno su objavljeni rezultati Arizona Challenge-a, takmičenja ideja za nove oblike zajednice pustinjskih područja koje su visokoefikasne, održive, životne i zdrave. Međunarodno studentsko takmičenje traži nove forme koje bi prvo mogle dovesti do pravljenja prototipova, sa krajnjim ciljem da se pomogne u oblikovanju naših gradova i urbanog okruženja u budućnosti daleko izvan sadašnjih ograničenja.

Prva nagrada dodeljena je međunarodnom timu koji čine Dru Adams (Drew Adams), Fadi Masud (Fadi Masoud) i Danijel Ibanjez (Daniel Ibañez). Adams je diplomac (arhitektura) na Džon Ejč Danijels fakultetu za arhitekturu, uređenje okoline i projektovanje u Torontu (John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design), kao i Masud (pejzažna arhitektura), dok je Ibanjez na master studijama projektovanja na Harvardu. Ovaj tim je osmislio projekat pod nazivom Autonomous City - Autonomni grad.

Tim projekta Autonomni grad osmislio je kompaktne, samodovoljne i otporne enklave stopljene sa okruženjem, kao nove teritorije izvan trenutnih urbanih dostignuća. Vizija tima je odgovor na iscrpljene modele urbanizma i na predstojeće izazove povezane sa povećanom cenom energenata i značajnim demografskim promenama.

Arhitekt Veronon Di Svabak (Veronon D. Swaback), predsednik žirija, primetio je da „je žiri dao visoku ocenu za promišljene i umetničke kvalitete projekta Autonomnog grada. Zamena prevaziđenog centra grada kao jezgra velikim centralnim infrastrukturnim parkom, slavi ne samo upotrebu i zadovoljstvo građana, već i metaboličke procese i veze između čoveka i prirode. Ovo predstavlja nepogrešivo jasnu i radikalnu ideju za budućnost.“ 

Ovaj tim će otputovati u Finiks u Arizoni, SAD kako bi učestvovao u seriji foruma povezanih sa vizijom Arizona Challenge-a.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...