INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Adrenalinske platforme

26.05.2011. | EcoArt

Iako ljudi nemaju krila, to ne znači da u određenim trenucima ne mogu prirodu da posmatraju iz ptičje perspektive. U nastavku su navedeni neki od najspektakularnijih staza i stajališta sa kojih možete posmatrati prašumu, kanjone i planinske vence. Platforme sa staklenim dnom mogu da učine da doživite nesvakidašnje senzacije ali i adrenalinske udare.

Grand Kanjon, Arizona

Čak i oni koji se vrlo direktno protive arhitektonskim intervencijama u prirodi, ne mogu da se otmu utisku koji ova platforma ostavlja. Stajati na 5cm debelom staklenom podu, svakako može izazvati vrtoglavicu, posebno ako se u obzir uzme da stojite na 1.097m iznad provalije. Platforma je oblika potkovice, i od litice je udaljena celih 20m, a predviđeno je da može da izdrži 70 tona.

Ilavara, Australija

Iako je prvi utisak da velika čelična platforma nikako ne doprinosi predelu, ona ipak može da ima značajan uticaj na smanjenje štete izazvane turističkom aktivnošću na lokalni ekosistem. Sama platforma se nalazi na konzoli dugoj 24m, koja se blago ljulja iznad kupole, pružajući tako jedinstven pogled na kišnu šumu.

Aurland, Norveška

Na prvi pogled ova platforma izgleda kao karta u jednom pravcu za bolnicu…ili pak mrtvačnicu. Sa svojim iznenadnim pregibom koji vodi ka drveću ispod, nije ni potrebno da budete posebni adrenalinski ovisnik, kako bi ste uživali u ovom zadivljujućem pogledu. A u krajnjem slučaju, na kraju platforme se nalazi i staklena ograda, koja će vas svakako zaštiti da ne padnete.

Vrh Tirola, Austrija

Na najvišoj tački planine Isidor, u Tirolu, nalazi se gibka moderna platforma napravljena od drveta i čelika, koja se pruža na oko 8,2m od same ivice grebena. Arhitektonski studio Arste Architecture, kreirao je ovu platformu tako da bude što manje upadljiva u prostoru, kao i da tokom zime gotovo nestane utapajući se u belini prostora.

Promontori, Švajcarska

Lebdeća platforma, delo arhitekte Paolo Burgi, iako još uvek u procesu izgradnje, već je pobudila pažnju širom sveta. Nastala kao deo Cardada projekta, koji ima za cilj da revitalizuje Cardada planinsku oblast u Švajcarskoj. Ova čelična i titanijumska platforma obeležena je različitim simbolima na ogradi, koji predstavljaju vezu sa lokalnom istorijom i literaturom.

Platforma Pet prstiju, Austrija

Visoko iznad Salzammergut područja, u austrijskim Alpima, oni koji traže istinsko uzbuđenje, mogu da posete platformu Pet prstiju, koja pruža pet različitih uglova za posmatranje planinskog venca. Svaki od pet delova platforme pruža i neki drugačiji doživljaj. Prvi „prst“ na svom kraju ima specijalan ram, koji pruža mogućnost da napravite jedinstvenu fotografiju pejzaža. Druga platforma ima stakleno dno, treća ima trampolinu, četvrta ima okrugli otvor u podu kroz koji možete da posmatrate šta se nalazi ispod vas, dok poslednja platforma ima teleskop. Treća platforma je otvorena samo u posebnim okolnostima i za posebne prilike, kako turisti ne bi odskočili preko platforme.

Telok Bangah, Singapur

Najveći pešački most u Singapuru, takođe poznat i kao Hendersonovi talasi, pruža se iznad pejzaža uvijeno poput kretanja zmije. Ovaj most obezbeđuje vezu između dve najviše tačke, planine Faber i Telok Bangah brda. Park takođe pruža posetiocima mogućnost da se popnu na 36m iznad nivoa šume i na taj način uživaju u parku iz perspektive krošnji drveća.

Binocolo, Italija

Ova čelična platforma omogućava posetiocima da posmatraju zamak Trauttsmandorff, na severu Italije, zajedno sa prelepim vrtom i okolnim pejzažem. Za dizajn platforme zaslužan je arhitekta Matteo Thun, a njen oblik podseća na naočare koje se koriste prilikom posmatranja opere, i ima providan pod.

Kuća na steni, Viskonsin

Kuća na steni je jedna od najčudnih turističkih atrakcija koja sadrži na stotine potpuno bizarnih predmeta, počevši od jezivih lutaka, preko najveće vrteške na svetu. Ali jedna od najvećih atrakcija je zapravo skrivena, tzv. beskonačna soba koja vodi u ovu 91m dugu platformu, sa preko 3.000 prozora, kao i prozorima na podu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;