PRIJAVA-468X60-BANNER

“Gnezda” za ljude

25.05.2011. | EcoArt

Ukoliko hobiti nisu živeli ispod brda, sigurno bi im se svidele ovakve kuće koje se savršeno uklapaju u okruženje. Jedan od vizionara u ovoj oblasti je Patrik Doerti (Patrick Dougherty) koji se još od 1982. godine bavi ovom organskom arhitekturom. Na preko 150 lokacija skoro širom sveta, mogu se naći ova „gnezda“ za ljude.

Kombinujući svoje stolarske veštine i ljubav prema prirodi, Patrik je počeo da uči o primitivnim tehnikama gradnje i da ih kombinuje na različite načine. 1980 godine napravio je prvo gnezdo, u svom dvorištu, koje nije zahtevalo klasične temelje.

Za svoja dela Doerti nalazi inspiraciju u gnezdima za ptice, košnicama, skloništima koje životinje prave za sebe, kao i ljudskim tvorevinama poput koliba, plastova sena i korpa.

Mnoga od njegovih dela izgledaju “pronađeno” pre nego što ih je zapravo napravio, kao da ih je pre toga stvorila neka prirodna sila poput vetra koji briše sve kroz pejzaž. S toga, ova arhitektonska dela izgledaju kao delo prirode, pre nego čoveka, reči su jednog od kustosa muzeja u kojem su neka od njegovih dela izlagana.

Patrik i danas živi sa svojom porodicom u kući koju je sam napravio u Chapel Hill–u.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;