“Gnezda” za ljude

25.05.2011. | EcoArt

Ukoliko hobiti nisu živeli ispod brda, sigurno bi im se svidele ovakve kuće koje se savršeno uklapaju u okruženje. Jedan od vizionara u ovoj oblasti je Patrik Doerti (Patrick Dougherty) koji se još od 1982. godine bavi ovom organskom arhitekturom. Na preko 150 lokacija skoro širom sveta, mogu se naći ova „gnezda“ za ljude.

Kombinujući svoje stolarske veštine i ljubav prema prirodi, Patrik je počeo da uči o primitivnim tehnikama gradnje i da ih kombinuje na različite načine. 1980 godine napravio je prvo gnezdo, u svom dvorištu, koje nije zahtevalo klasične temelje.

Za svoja dela Doerti nalazi inspiraciju u gnezdima za ptice, košnicama, skloništima koje životinje prave za sebe, kao i ljudskim tvorevinama poput koliba, plastova sena i korpa.

Mnoga od njegovih dela izgledaju “pronađeno” pre nego što ih je zapravo napravio, kao da ih je pre toga stvorila neka prirodna sila poput vetra koji briše sve kroz pejzaž. S toga, ova arhitektonska dela izgledaju kao delo prirode, pre nego čoveka, reči su jednog od kustosa muzeja u kojem su neka od njegovih dela izlagana.

Patrik i danas živi sa svojom porodicom u kući koju je sam napravio u Chapel Hill–u.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...