Skup "Investicioni projekti gradova Srbije iz oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti" u Kragujevcu

12.05.2011. | CEDEF

Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF, uz podršku SIEPE, sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i gradom Kragujevcem kao domaćinom organizuje investicioni skup 17. maja u Skupštini grada Kragujevca.

Poslovni skup gradova i opština sa potencijalnim investitorima otvoriće Verica Kalanović, potpredsednik Vlade Republike Srbije i Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca. Investicionom skupu će prisustvovati predstavnici EU i međunarodnih investicionih fondova, međunarodnih finansijskih institucija, inostranih i domaćih poslovnih asocijacija, ekonomski atašei diplomatskih predstavništava u Srbiji, lokalne samouprave, biznis lideri i mediji.

Na skupu će biti predstavljeni projekati gradova iz oblasti obnovljivih izvora energije i programa energetske efikasnosti. Neki od njih su:

 • Beograd - projekat iz oblasti biomase
 • Čačak - projekat iz oblasti rasvete
 • Kragujevac - projekat iz oblasti javne rasvete
 • Novi Bečej - projekti iz oblasti grejanja i rasvete
 • Novi Sad - projekat primene energetske efikasnosti u školama
 • Varvarin - projekat formiranja energetski nezavisne opštine
 • Vranje - projekat iz oblasti solarne energije
 • Zrenjanin - projekat iz oblasti solarne energije
 • Vršac  -  projekat iz oblasti geotermalne energije
 • Paraćin - projekat iz oblasti solarne energije
 • Niš  - projekat iz oblasti solarne energije 

Vrednost predloženih projekata se kreće u iznosu od 300.000 do 2 miliona evra. Investiranje u zeleno - energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u velikom porastu je u svetu i interesovanje za programe ove vrste je sve veće i u Srbiji.

Investicioni projekti koji će biti predstavljeni na ovom skupu biće sastavni deo CEDEF Green Investment Road Show koji će se nastaviti u Briselu, Parizu i Beču.

Šest najbolje pripremljenih projekata biće plenarno prikazani na skupu, dok će ostali biti predstavljeni na posebno organizovanim štandovima i biti sastavni deo materijala i publikacije za učesnike skupa. Projekte za javno prikazivanje će izabrati stručnjaci iz SIEPE i CEDEFA.

Ovaj investicioni skup, koji je fokusiran na projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, prvi je ove vrste u Srbiji. Njegov cilj je da omogući gradovima kao nosiocima projekata, s jedne strane, i potencijalnim investitorima, sa druge, da se neposredno susretnu i konkretno razgovaraju o potencijalima i modelima saradnje. Osim uvodnog plenarnog dela biće najviše vremena omogućeno za interaktivni rad, međusobne susrete i predstavljanje investicionih kapaciteta gradova Srbije. Publicitet i vizibilitet kroz medije biće, kao i na prethodnim susretima i forumima koje je CEDEF organizovao sa svojim partnerima, jedan od važnijih aspekata ovog investicionog skupa.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...