INFONET-468X60-BANNER

Šta će nam žice: prenos podataka putem svetlosti

24.02.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Deluje neverovatno, ali je istinito: svetlost najobičnijih LED lampica može prenositi podatke! I to brže i bolje od svih kablova, infracrvenih zraka ili bežičnog interneta. Tim istraživača stvara računarsku revoluciju.

Svetlost ima moć govora! To je bar tako u jednoj laboratoriji Univerziteta u Edinburgu. Grupu istraživača predvodi profesor iz Bremena Harald Haas. Laboratorijska oprema im je jednostavna: levo je jedna bela kutija, a u njoj najobičnija lampa sa svetlećom diodom - poznatija kao LED lampa. Na lampu je priključen maleni odašiljač. Na suprotnoj strani prostorije je prijemnik.

„Ovdje imamo jednu svetleću diodu koja prenosi muziku. To vam možemo dokazati tako što ćemo jednostavno rukom prekriti snop svetlosti - ton ili muzika nestaju! Kada ponovo oslobodimo put svetlosti, muzika ponovo počinje. To je prienos audio podataka LED lampom." Harald Haas svuda primećuje veštačku svetlost. Svetlost koja može služiti, ne samo za osvetljavanje stanova, kacelarija i ulica, nego i za prenos podataka. I to u tišini, lako i brzo.

Profesor Haas ima viziju: „Ideja je ogromna kada shvatite koliko je izvora svetlosti postavljeno oko nas. Kad pretpostavimo da svaki taj izvor svjetlosti može prenositi podatke, shvatamo da je u pitanju potencijal da se naša bežična komunikacija žestoko ubrza i poboljša." Profesor Haas nije samo sanjar. On istražuje zajedno sa desetinom mladih naučnika iz cijelog sveta. Već planira i osnivanje firme koja bi prodavala primopredajnike veličine glave diode.

Ovi odašiljači i prijemnici će se ugrađivati u LED lampe, telefone i kompjutere. Taj minijaturni primopredajnik je sve što je potrebno da bi svetlost prenosila podatke: muziku, slike, snimke, tekstove...

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;