LEED ND - sertifikacija urbanističkih projekata i javnih prostora

15.01.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Sistem sertifikacije za urbanističke projekte i javne prostore LEED-ND (LEED for Neighborhood Development), sedmi po redu sistem sertifikacije USGBC-a, objedinjava principe održivog razvoja, urbanizma i zelene gradnje u prvi takav sistem sertifikacije u SAD.

LEED sertifikacija omogućuje nezavisnu potvrdu treće strane da je lokacija i projekat postižu prihvatljive visoke nivoe odgovornosti prema okruženju i održivom razvoju.

Za razliku od drugih LEED sistema, projekti koji konkurišu za LEED-ND prolaze kroz tri faze do sertifikacije. Projekat se može kandidovati za LEED-ND sertifikat u svakoj od tri faze sertifikacionog procesa:

  • na kraju prve faze (Stage 1) uspešni projekti dobijaju - uslovno odobrenje (conditional approval)
  • na kraju druge faze (Stage 2) odobreni plan postaje pred-sertifikovan LEED (pre-certified)
  • na kraju treće faze dobija sertifikaciju i može se smatrati LEED sertifikovanim projektom.

LEED-ND je prošao isti proces razvitka kao i drugi LEED sistemi, i dobio je odobrenje od partnerskih organizacija: Kongresa za novi urbanizam i Saveta za odbranu prirodnih resursa (Congress for the New Urbanism i Natural Resources Defense Council - linkovi na kraju).

Pre nego što je stupio na snagu, LEED-ND 2009 prošao je dve i po godine pilot projekta na tržištu i sakupljanja povratnih informacija od korisnika. LEED-ND 2009 unapređen je i na jesen 2010. godine a biće i sastavni deo LEED 2012 koji je u pripremi (link ispod).

Raspoređivanje poena određeno je u saradnji sa regionalnim kancelarijama Saveta za zelenu gradnju SAD (USGBC). Projektni timovi mogu da obezbede maksimalnih šest poena koji se odnose potrebe, mogućnosti i ograničenja određene lokacije. Ovo je mala razlika u odnosu na druge LEED sisteme sertifikacije (za nove zgrade NC, za postojeće zgrade - EB, itd).

Pilot projekat LEED ND pokrenut je u julu 2007. godine sa učešćem od skoro 240 projekata. Ovi projekti obezbedili su dobru reakciju za konačno formiranje sertifikacije.

Linkovi:

  • USGBC i LEED sertifikacija zgrada - link
  • LEED 2012 - link
  • LEED ND na sajtu USGBC-a (dodatni linkovi) - link 
  • Congress for the New Urbanism - www.cnu.org
  • Natural Resources Defense Council - www.nrdc.org

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...