IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Montažni objekti – kuće od prefabrikovanih elemenata

25.06.2007. | Gradjevinarstvo.rs

Imati sopstveni krov nad glavom, odnosno dom u obliku kuće, san je mnogih porodica. Ne bi li se delom savladala osnovna prepreka ka ostvarivanju tog sna – novac (potrebna i dovoljna količina istog), ljudi, naročito u našoj zemlji i njenom okruženju, analiziraju mogućnost kupovine montažne kuće, odnosno kuće od gotovih, prefabrikovanih elemenata.

Kuće od prefabrikovanih elemenata, koje se postupkom suve gradnje montiraju na licu mesta, grade se više decenija širom sveta. U zavisnosti od potreba, finansijskih mogućnosti ali i klimatskih uslova, primenjuju se različiti sistemi, materijali i tehnike građenja. U skandinavskim zemljama, već petnaest godina postoji program izgradnje relativno jeftinih kuća namenjenih privatnom sektoru.

Slični programi, od kojih se neki odnose i na socijalno stanovanje, postoje i u Velikoj Britaniji, SAD i drugde. U Finskoj je, pak, veliki deo stambenih kuća, takođe, izgrađen od prefabrikovanih elemenata, međutim one nisu mnogo jeftinije od kuća izgrađenih na licu mesta, opekarskim ili sličnim proizvodima.

Razlog tome, osim materijala koji se upotrebljava, jeste i to što će sve one kuće koje se ne uklapaju u standardne i modularne sisteme, zbog svog dizajna iziskivati veći rad, koji je bitan deo cene same kuće. Postoje izvesni sistemi građenja kod kojih se, takođe, primenjuju prefabrikovani elementi (polistiren ili stiropor + armatura) koji se zatim na gradilištu montiraju i ispunjavaju betonom, ali će ovde više reči biti o tzv. suvom sistemu gradnje.

Postavlja se, dakle, pitanje zašto uopšte graditi montažnu kuću.

Iako cena može (mada ne mora) biti jedan od presudnih faktora, neke od prednosti izgradnje sopstvenog doma na ovakav način, jesu:

 • kratak period izgradnje
 • laka konstrukcija
 • ušteda energije
 • niski troškovi održavanja
 • ekološki prihvatljivi materijali

Montažne kuće mogu biti urađene od gotovih zapreminskih jedinica, od kojih se modularnim slaganjem mogu dobiti različiti modeli gotovih kuća. Konstruktivni sistem kuća od prefabrikovanih elemenata može biti panelni i skeletni.

Panelni konstruktivni sistem podrazumeva da su noseći elementi konstrukcije zidovi, odnosno, paneli. Dalje se kod takvog sistema razlikuju krupno panelni sistem, sa većim panelima, kakvi su često i celi zidovi sa otvorima za prozore i vrata, i sistem sa manjim panelima.

Noseći elementi skeletnog konstruktivnog sistema su stubovi od različitog materijala, između kojih se dalje postavljaju zidovi od odgovarajućih slojeva gotovih elemenata.

U Sjedinjenim Američkim Državama se koncept suvog sistema brze gradnje dugo razvija, te je ponuda u pogledu upotrebljenih materijala, načina rada i cene izuzetno raznovrsna, te su, u skladu sa tim i trajnost, funkcionalnost, zdravstvena podobnost i ekološka prihvatljivost objekta koji se gradi.

U poslednje vreme se, razumljivo, vodi puno računa o energetskoj štedljivosti objekata, te značajni projekti arhitekata u smislu montažnih objekata prate takav trend. Kuću koja živi (Living Home), odnosno najzeleniji dom na svetu, dizajnirao je Steve Glenn, i predstavlja kuću za koju se kaže da je ultra-energetski efikasna. Za takvu kuću izuzetnog dizajna, koja sama proizvodi svu potrebnu energiju, biće potrebno izdvojiti 150 - 250 američkih dolara po kvadratu.

Cena ne obuhvata izgradnju temelja i transport materijala. U Santa Moniki, u Kaliforniji, izgrađen je prototip takve kuće, a u planu je da u ponudi bude širok varijetet kuća veličine od 800 do preko 4.000 m2 , sa potpuno prilagodljivim enterijerom.

A kod nas...

Iako se u našoj zemlji već godinama grade montažne kuće, prema njima još uvek postoji određena odbojnost. Najviše se strahuje u vezi sa samom čvrstoćom konstrukcije, zapaljivošču, truljenjem, termičkom i zvučnom izolacijom, mogućnošću nastanjivanja insekata, podobnošću za zdravlje.

Pomenuti problemi su, naravno, prisutni od samog početka primene montažne gradnje, ali se potrebnim proračunima potvrđuje nosivost, primenjuju se slojevi za zvučnu i termoizolaciju, dok se primenom različitih savremenih sredstava, koja nisu štetna po zdravlje, vrši zaštita panela od požara i insekata.

Vek trajanja bilo koje konstrukcije, pa tako i montažne kuće, zavisi od stabilnosti elemenata i kvaliteta materijala korišćenih pri izradi. Gotovo svi proizvođači montažnih kuća daju garanciju od 30 do 70 godina na vek trajanja montažne kuće.

Verovatnoća izbijanja požara u montažnim objektima svedena je na istu meru kao i u zidanim objektima. Unutrašnji zidovi se obično oblažu gips-kartonskim pločama, a spoljnji zidovi cementnim pločama između kojih se nalazi visokokvalitetna izolacija od nezapaljivih materijala. Upotrebom novih materijala i tehnologija u proizvodnji montažnih kuća završna obrada je potpuno uporediva sa kućama građenim klasičnim načinom.

Trajanje izrade montažne kuće je različito u odnosu na klasičan način gradnje. Za kvalitetno izgrađenu porodičnu kuću prosečne kvadrature, klasičnom gradnjom potrebno je oko 12 meseci, dok je za montažnu kuću i njenu izradu, po sistemu ključ u ruke, potrebno između 2 i 4 meseca. Sama montaža objekta gotova je za svega nekoliko dana.

Kod montažne gradnje veći deo posla se obavlja u fabrici pod jednakim uslovima, a na samom gradilištu je potrebno svega nekoliko dana da se kuća montira i da se počne sa uređivanjem enterijera. Takođe, treba biti svestan činjenice kako klasična gradnja porodične kuće retko kad bude dovršena za 12 meseci, zbog takozvane etapne gradnje. Naime, često zbog prevelikih apetita i premalih sredstava investitora, gradnja kuće može da potraje i po nekoliko godina. Kod montažnih kuća to nije moguće, zbog načina gradnje i useljivosti odmah posle montaže.

Iako su cene različite, i zavise od više parametara, može se reći da se metar kvadratni montažne kuće, po sistemu ključ u ruke, kreće od 250€ naviše u zavisnosti od modela, veličine i proizvođača montažne kuće.

Posebno se obračunava:

 • projektna dokumentacija
 • temelji sa podnom pločom i hidroizolacijom
 • roletne kutije i PVC roletne
 • nabavka i polaganje završnih podnih obloga (parket, keramičke pločice), s termoizolacijom i glazurom
 • završno bojenje zidova
 • nabavka i ugradnja sanitarija
 • nabavka i ugradnja neohodne elektro-opreme
 • ugradnja montažnog dimnjaka
 • centralno grejanje
 • fasadna skela (za objekte veće od jedne etaže)
 • često neophodan smeštaj i ishrana za radnike za vreme radova
Okvirne (informativne) cene montažnih kuća su (detaljnije se treba raspitati kod proizvođača):

60m2 cca - 12.000 € + posebni troškovi
70m2 cca - 13.000 € + posebni troškovi
80m2 cca - 14.000 € + posebni troškovi
90m2 cca - 16.000 € + posebni troškovi
100m2 cca - 17.500 € + posebni troškovi

PRIMER KONSTRUKCIJE
SPOLJNI ZID

1. Gips-kartonska ploča (Gypsum card board) ……………………………9,5 mm
2. Iverica (Chipboard) ……………………………………………………..…10 mm
3. PVC folija (PVC foil) …………………………………………...………..…0,15 mm
4. Mineralna vuna (Glass wool) ………………………………….…………80 mm
5. Iverica (Chipboard) ……………………………………………..…………10 mm
6. Izoterm obloga (Isotermal casing) ………………………………………..40 mm

– Ukupna debljina zida ………………………………………………………149,65 mm

UNUTRAŠNJI ZID
1. Gips-kartonska ploča (Gypsum card board) ………………………………9,5 mm
2. Iverica (Chipboard) …………………………………………………………..10 mm
3. Mineralna vuna (Glass wool) ……………………………………………….30 mm
4. Vazdušni prostor (Air spac) ………………………………………………..50 mm
5. Iverica (Chipboard) …………………………………………………………..10 mm
6. Gips-kartonska ploča (Gypsum card board) ………………………………9,5 mm
– Ukupna debljina zida ……………………………………………………….119,00 mm

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;