BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Katedrala u Madridu: pola veka gradnje bez budžeta - odbačenim materijalima

30.12.2010. | BBC

Justo Gallego Martínez ili jednostavno Don Justo (Don Husto, 85), već skoro pola veka gradi katedralu u madridskom predgrađu Mejorada del Campo, 20km udaljenom od Madrida.

Njegovu katedralu obeležava nekoliko zanimljivih detalja: Don Justo je farmer, osnovno obrazovanje prekinuo mu je građanski rat u Španiji (1936-1939) i nema nikakvo prethodno građevinsko znanje. Pored toga, lokalne vlasti nikada nisu izdale nikakvu dozvolu za ovaj objekat, koji je visok skoro 40 metara.

Krov ukrašava jedna velika i više desetina malih kupola, a kompletan materijal za gradnju Don Justo je uzeo sa ruševina napuštenih starih fabrika u okolini.

Do gradnje velike centralne kupole bilo je neophodno punih 20 godina iako samouki graditelj svakog jutra u 4 sata već nekoliko decenija dolazi na svoje gradilište. Čak i kada je zima, Don Justo kaže da može da se radi u enterijeru.

Don Justo je želeo život da provede u manastiru ali je bio primoran da ga napusti zbog slabašnog organizma koji je bio podložan tuberkulozi. Za gradnju svoje katedrale on i dalje nema podršku ni katoličke crkve u Španiji.

Pored opeka, za gradnju centralnih stubova iskorišćena su stara burad za naftu kao oplata, ostaci konstrukcije od metala i stari crep, a kupola je danas pokrivena iskorišćenom plastičnom ambalažom za hranu.

Jedan od članova lokalnog organa za izdavanje dozvola kaže da je veoma teško da bi katedrala mogla da dobije dozvolu. Jedan od razloga jeste stara opeka koja ne ispunjava građevinske standarde, i to ni sama po sebi ali ni po načinu na koji ih je Don Justo slagao.

Međutim, on kaže da je malo verovatno i da će "katedralu" srušiti sada kad je već postala simbol lokalne zajednice.

unutrašnjost katedrale delimično je oslikana

burad za naftu kao stubovi "hrama"

Zanimljivo je da BBC u svojoj priči o madridskom delu nije napravio paralelu sa nadaleko čuvenom pričom crkve Sagrada Familia u Barseloni. I ona je građena bez planova, pre svega naporima jednog čoveka - arhitekte Gaudija.

Ipak, Madridu svakako ne bi išlo u prilog da se o tome puno priča s obzirom na razlike između ovih građevina. Naročito ne u jeseni kada je Real, ponos španske prestonice, izgubio u Primeri od Barselone, ponosa katalonske prestonice rezultatom 5:0.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Toza 21.03.2023.
Ja sam čuo da se masovno iseljavaju i proda...
Mirko 21.03.2023.
Interesantno je da niko nije objavio sliku ...
Сретен 21.03.2023.
Ко паркира ауто у подруму!?

;