IZOLACIJA-468X60-BANNER

Za godinu dana utrostručena šteta od katastrofa u svetu

01.12.2010. | Tanjug

 

Šteta koju je svet ove godine pretrpeo zbog katastrofa izazvanih delovanjem prirodnih sila i ljudskih aktivnosti je utrostručena, dok je visina isplaćenih osiguravajućih premija porasla za 34 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, objavila je danas kompanija "Swiss Re", specijalizovana za reosiguranje.


U decembru 2009. godine Univerzitet u Koloradu i kompanija  Simpson Strong-Tie u okviru projekta Capstone uspešno su ispitali ponašanje modela petospratnice sa podrumom, u punoj veličini, u potpunosti izgrađene od drvene konstrukcije (više na linku na kraju teksta).

Prema podacima kompanije, štete koje su prouzokovale katastrofe u 2010. godini dostigle su 222 milijarde dolara, što je tri puta više nego 2009. godine, kada je bila na nivou od 63 milijarde dolara, prenele su agencije.

Rast osiguravajućih slučajeva uvećao je i visinu isplata premija osiguravajućih kompanija za 34 procenata - na 36 milijardi dolara, sa 27 milijardi lane.

Ove godine je u različitim vrstama katastrofa poginulo približno 260.000 ljudi, što je rekordan pokazatelj još od 1976. Prošle godine je, poređenja radi, život u katastrofama izgubilo 15.000 ljudi, ističe "Swiss Re".

Pasivno preživljavanje - zašto ne pravimo bezbednije zgrade?

Ranjivost naših građevina, naročito kuća i zgrada, prepoznata je u svetu i sve su češći glasovi analitičara koji pozivaju na preispitivanje naših koncepata gradnje. Niko ne kaže da treba da gradimo bunkere ili Nojeve barke, ali, podseća da ne postoji razlog da ne unapredimo svoje građevine u znatnoj meri.

Ovaj koncept gradnje nazvan je pasivno preživljavanje – passive survivability. Dok podižemo nebrojene krhke porculanske figurice, zapravo nam trebaju postojani olovni vojnici...

Napomena: ceo tekst vidi na linku na kraju.


Među najtragičnije događaje 2010. godine eksperti "Swiss Re" su uvrstili zemljotres na Haitiju, koji je odneo više od 222.000 života, nezapamćene vrućine u Rusiji, zbog kojih je zabeleženo 15.000 preuranjenih smrtnih ishoda, poplave u Kini i Pakistanu u kojima je život izgubilo 6.255 ljudi.

Najveće materijalne štete u 2010. godini izazvali su katastrofalni zemljotresi u Čileu (osam milijardi dolara) i Novom Zelandu (2,7 milijardi), evropski uragan "Ksintija" (2,8 milijardi dolara) i havarija naftne platforme u Meksičkom zalivu (jedna milijarda dolara), preneo je ruski poslovni dnevnik "RBK daily".

Kompanija ocenjuje da je oko 31 milijarda dolara isplaćena za izmirivanje osiguravajućih slučajeva koje su prouzrokovale prirodne katastrofe i pet milijardi dolara za tehnogene havarije.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;