INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat za rekonstrukciju Narodnog muzeja u Beogradu

28.11.2010. | B92

Načinjen je prvi značajniji korak ka rekonstrukciji Narodnog muzeja - Prvu nagradu na konkursu za idejno rešenje rekonstrukcije dobio je arhitekta Vladimir Lojanica.

Ako stvari budu tekle po planu, Muzej bi ponovo mogao da bude otvoren do polovine 2013. godine.

Sedam godina Narodni muzej čekao je na novo idejno rešenje, a onda je posle jednog bezuspešnog pokušaja, najbolji projekat ponudio arhitekta Vladimir Lojanica.

Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da je izabran rad koji je prilagođen savremenom senzibilitetu, a da će budžet za ceo projekat biti ispod 20 miliona evra koliko je prvobitno planirano.

"Ono što predstoji je izrada glavnog projekta i utvrđivanje menadžment plana koji će tokom 2011. pripremiti održivu rekonstrukciju. Naš plan je da 2011. uz pripremu projekta i definisanje budžeta omogućimo da 2012-e i do polovine 2013. bude završena rekonstrukcija. To je veoma ambiciozan, ali realan plan", kaže Bradić.

Jedan od članova žirija Vladimir Veličković kaže da su nijanse odlučivale koji će od 5 najboljih projekata koji su ušli u najuži izbor pobediti. On dodaje i da je pred projektantima veliki izazov.

"Hoću da kažem da avantura koja je pred njim biti jedan težak zadatak, ne zadatak koji će uzeti vreme, nego je to jedan arhitektonski poduhvat od velike važnosti i ne samo arhitektonski već i nacionalni poduhvat", smatra on.

Vladimir Lojanica objašnjava da projekat podrazumeva rad na centralnom stepeništu okrenutom prema Trgu Republike, kao i rekonstrukciju na završnim etažama. Ubuduće će, kao kaže, u enterijer biti uvedene kupole koje su posetioci do sada mogli da vide samo na spoljnom delu zgrade.

Uz konsultaciju sa Zavodom sa spomenike, nadogradnja iznad nivoa postojećeg krova biće jedva primetna.

"Muzej je dobio mnogo novog izložbenog prostora u okviru zgrade, poboljšane uslove rada konzervatorskih i restauratorskih službi koji sad imaju adekvatnu površinu, dobio je na savremeni način organizovane prostore i depoa i izložbi i olakšanu manipoulaciju muzejskom građom i dobio je nove sadržaje koji bi u prizemlju trebalo da motivišu nove posetioce za povećan broj poseta", rekao je Vladimir Lojanica, pobednik konkursa.

Podsetimo, Narodni muzej zatvoren je 2003. godine. 2007. izabrano je prvo idejno rešenje rekonstrukcije koje je 2009. godine povučeno zbog toga što je bilo preskupo i nefunkcionalno.

Linkovi:

  • Nacionalno blago na Kalemegdanu, Teslino na Trgu (9. avgust 2010.) - klikni na link
  • Decenija bez Narodnog muzeja (6.avgust 2010.) - klikni na link
  • Obnova Narodnog muzeja gotova u 2012 (15. jul 2010.) - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;