INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Novi ASLA izveštaj: Porast potražnje za pejzažnom arhitekturom u SAD

10.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Prema nedavnom kvartalnom izveštaju (Business Quarterly Survey) koji je sprovelo Udruženje pejzažnih arhitekata iz SAD - ASLA (American Society of Landscape Architects) raste potražnja za pejzažnim arhitektima. Iako i dalje ima negativnih indikatora, pozitivni su prevagnuli od početka ove godine.

Skoro 66% predstavnika preduzeća potvrdilo je da je posao stabilan ili da ima više posla u trećoj četvrtini 2010. godine, a skoro 70% kaže da je jednako ili veće interesovanje za nove projekte. Međutim, ASLA ipak navodi da pozitivni rast ne preti i povećanje zaposlenosti u ovom sektoru.

Samo oko 15% firmi kaže da planiraju da zaposle nove ljude do kraja godine, ali ovo je ipak poboljšanje u odnosu na isti poslednji kvartal 2009. godine kada je potvrdan odgovor o zapošljavanju stigao iz 11,8% firmi koje se bave pejzažnom arhitekturom.

Baš kao i u arhitektonskoj struci i ovde je situacija teška a nadmetanje za posao privuče veliki broj ponuđača. Zato je oko 54% firmi potvrdilo da u svojim ponudama "igra na kartu" održivosti u svojim projektima.

Ipak, ASLA napominje da se nivo poznavanja teme održivosti ne slaže sa nivoom njenog poznavanja od strane tržišta. Čak 35% odgovora potvrdilo je da, iako interesovanje klijenata postoji, oni ne znaju mnogo o ovoj temi, dok je samo 9,6% odgovorilo da su njihovi klijenti dobro upoznati sa principima održivosti prilikom izrade pejzažnih projekata, dok je 48% reklo da su klijenti površno upoznati.

Šta pokreće tržište ka održivim pejzažima?

Glavni pokretač interesovanja tržišta za održiva rešenja u pejzažnoj arhitekturi jeste zakonska regulativa i drugi građevinski standardi, kažu iz 50% ispitanih firmi. Smanjenje troškova održavanja drugi je najvažniji razlog zašto se klijenti zanimaju za održiva rešenja, sudeći prema 43% ispitanika.

Ostali razlozi klijenata koji su navedeni od strane ispitanika jesu marketing (38,7%) i zaštita životne sredine (38%). Zanimljivo je da je 28% ispitanika navelo da su ključna podsticajna sredstva za primenu održivih rešenja koje obezbeđuju države i gradovi za finansiranje ovakvih projekata.


Podsetimo, održiva pejzažna arhitektura podrazumeva sadnju lokalnog bilja koje ne mora da se zaliva i posebno tretira pesticidima. Ukoliko ipak postoje biljke koje zahtevaju dodatnu pažnju nikako se ne preporučuje zalivanje prskalicama već kapalicama uz primenu senzora za vlažnost tla... Više o ovoj temi vidi na linku ispod i na tagovima ispod teksta.

Linkovi:

  • Ušteda vode u zgradarstvu - kako do ušteda od 30%? - klikni na link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;