IZOLACIJA-468X60-BANNER

Net Zero Co2urt - predstavljen prototip net-zero poslovne zgrade

09.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Konsultantska firma za energetsku efikasnost projekata, Weidt Group iz Minnetonka-e, i arhitektonska firma HOK (vidi na tagu "HOK" ispod teksta), tokom prošle i ove godine uložili su puno energije da razviju prototip net-zero kuće (kuće sa nultom potrošnjom energije na godišnjem nivou - više na tagu "net-zero" ispod teksta). Na nedavno održanoj konvenciji Instituta američkih arhitekata (AIA) u Mineapolisu, predstavili su ovaj prototip.

Net Zero Co2urt - prototip net-zero poslovne zgrade (link na kraju teksta)

Prototip poslovne zgrade koja koristi najnoviju moguću tehnologiju da bi postigla nultu emisiju ugljenika (zero-carbon) po rečima autora isplaćuje samu sebe za 10 do 15 godina. Prototip su predstavili David Eijadi, direktor i vlasnik kompanije Weidt, Chris Baker i Vinay Ghatti.

U pitanju je poslovna zgrada površine 15.800m2 koja se koristi solarnom energijom, orjentacijom prema stranama sveta i materijalima da bi postigla cilj nultu potrošnju na godišnjem nivou. Naročiti značaj ove prezentacije jeste u tome što se do sada uvek govorilo o net-zero kućama a poslovne zgrade u SAD proizvode oko 39% ugljen-dioksida u toj zemlji.

Prototip pod imenom Net Zero Co2urt, postiže uštede energije od 80%. Reč je o dve lamele dužine od po 91m koje su tako postavljene da maksimalno iskoriste energiju Sunca. Dodatna energija koja je potrebna za postizanje net-zero potrošnje dobijena je uz pomoć sistema fotonaponskih panela ukupne površine 4.830m2 na krovovima lamela, kao i 1.400m2 solarnih kolektora (solar thermal tubes).

U junu 2010. godine, baš kada su dve firme završavale svoj projekat Net Zero Co2urt, Ministarstvo energetike SAD (DOE - tag ispod teksta) doniralo je 76 miliona dolara stimulusa za podršku naprednim tehnologijama za gradnju energetski efikasnih zgrada, uključujući i net-zero projekte. Među dvanaest dobitnika donacije 1,4 miliona pripalo je firmi Honeywell International Inc. da uloži u projekat sopstvene zgrade u Golden Valley-u, Minesota, čija je ukupna cena 2,3 miliona dolara.

Zgrade su orjentisane u pravcu istok-zapad, a povezane su sa dva koridora dužine po 18m koji zatvaraju unutrašnje dvorište namenjeno za odmor korisnika objekata (na linkovima ispod vidi sajt projekta).

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER
TOTPROMET-NGBSH-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;