INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Studija javnih prostora Beograda (I faza) - Analiza javnih prostora Starog grada

01.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Urbanistički zavod Beograda krajem 2009. godine završio je izradu I faze Studije javnih prostora Beograda – Analizu javnih prostora Starog grada.

Imajući u vidu da je javni prostor važan deo gradskog prostora, Urbanistički zavod je inicirao izradu Studije javnog prostora tokom 2007. godine, u vreme kada je na nekoliko važnih gradskih projekata uočeno da ne postoji strategija Grada prema zaštiti postojećih i formiranju novih javnih prostora u gradu.

- Smatrali smo da jedna celovita Studija javnih prostora Beograda, koja bi se, prvenstveno, uradila za potrebe urbanističkog planiranja, može da ima i druge mnogostruke pozitivne efekte, između ostalog, i na uvećanje svesti o važnosti i širokoj lepezi pozitivnih uticaja javnih prostora - navodi se na sajtu Urbanističkog zavoda Beograda.

Dobra dokumentaciona osnova i rezultati istraživanja mogu da budu osnov za definisanje celovite strategije razvoja javnih prostora, odgovarajućih urbanističkih normativa i standarda za Beograd, kao i programskih preporuka za buduće urbanističke planove i projekte, u oblasti, koja, trenutno, nije pokrivena takvom vrstom regulative.

U pokušaju da zainteresuje za temu profesionalnu javnosti i grad, tokom 2007. i 2008. godine, Urbanistički zavod Beograda organizovao je nekoliko izložbi koje su reprezentovale iskustva gradova kao što je Barselona i niz drugih, između ostalog i učesnici bijenala evropske nagrade za najbolji javni prostor u gradu.

Istovremeno je tokom 2008. i 2009. godine Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je na konkursu za finansiranje naučni projekat programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja za period 2008-2010. godina u oblasti urbanizma i građevinarstva, a za projekat pod nazivom „Redefinisanje modela i tipova javnih prostora i unapređenje njihove obnove i korišćenja u prostornom i urbanističkomkom planiranju i projektovanju“, u kome je Urbanistički zavod prepoznat kao kvalifikovani učesnik i korisnik rezultata ovog naučnog projekta.

To je bio još jedan od povoda da Urbanistički zavod krajem 2008. godine skolopi ugovor o finansiranju iz budžeta grada Studije javnog prostora Beograda.

Prva faza Studije završena je krajem 2009. godine.

Linkovi za PDF dokumente (napomena - ukoliko ne rade u drugim pretraživačima pokušajte preko WI Explorer-a):

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;