INFONET-468X60-BANNER

ASUL - sistem za poluprefabrikovane kuće od 200 do 800 evra po kvadratu

04.08.2010. | Builder magazine

Startup kompanija ASUL iz Arizone razvila je istoimeni sistem gradnje kuća (Adaptable System for Universal Living) za koji tvrdi da ispunjava sve najvažnije zahteve tržišta: transparentna cena, brzina, kvalitet i velike mogućnosti prilikom izrade projekta. Zavisno od ugovora cena kuća se kreće od 25 do 100 dolara po kvadratnoj stopi.


izgled kuće po ASUL standardima (levo)
ASUL - čelična konstrukcija (desno)

Arhitekti, projektanti i izvođači koji veruju u potencijal modularne stambene gradnje da transformiše izgradnju kuća nastavljaju da razvijaju različite modele, dostupne po ceni ali i poželjne po izgledu. Jedan od poslednjih predloga jeste Adaptivni sistem za univerzalno stanovanje - ASUL (Adaptable System for Universal Living).

Startup kompanija iz Finiksa nedavno je predstavila svoj ASUL sistem modularnog stanovanja za koji tvrdi da će imati početnu cenu od 100 dolara po kvadratnoj stopi (oko 800 evra po kvadratnom metru). Prosečna cena kvadratne stope stambenog prostora u SAD iznosi oko 120 dolara (oko 1.000 evra po kvadratnom metru).


- Ovo u stvari nije ponuda tipskih modela - kaže Tim Russell, osnivač i direktor kompanije - Ovo je sistem koji dozvoljava izradu projekta prema želji kupca, ali po znatno nižoj ceni. U suštini, ovo je potpuno nova paradigma u pristupu projektovanju i gradnji kuća. Koliko je nama poznato ovo je prvi sistem ove vrste.

Prema njemu, američki kupci i kompletna građevinske industrija jesu spremni za korak napred - moderan koncept prefabrikovane gradnje čija je cena transparentna i unapred poznata unapred. On tvrdi da ASUL uspeva da postigne sve ovo.

Tim koji je radio na izradi sistema nameravao je da pruži više slobode prilikom projektovanja svake nove kuće. Na taj način investitor koji želi da podigne više stambenih jedinica, ili samo jednu, ili arhitekta koji je zadužen za projekat tipskog naselja, mogu sa timom kompanije da naprave novi projekat prema standardima sistema, lokaciji i svojim željama.

Osnivač kompanije nije naročiti poklonik tipskih kuća koje se prave u pogonima pa isporučuju na lice mesta. Zato je sistem ASUL prilagođen tako da se što manje celina kuće proizvodi u fabrici i da se ona gradi (a ne sastavlja) na licu mesta. Efikasnost se postiže tačno predviđenim svim elementima koji se isporučuju na gradilište gotovi kako bi bilo manje rada na samom gradilištu.


Sistem se zasniva na 30 različitih modula: 10 modula različitih dimenzija osnove (3,6x3,6; 3,6x4,8; 3,6x6m, itd.) i svaki može imati visinu plafona od 2,4, 3 i 3,6m.

Komponente se isporučuju na gradilište od najbližeg dobavljača koji radi po ASUL specifikacijama, i izvođački tim kompanije gradi kuću.

Konstruktivni sistem se zasniva na čeličnoj ramovskoj konstrukciji koja preuzima noseću ulogu cele kuće. Ovakav sistem (za razliku od drvenog roštilja ili panelnog sistema) dozvoljava daleko veću slobodu u projektovanju.

Opremanje kuće naravno zavisi od investitora, ali se i standardna ponuda sastoji od sasvim pristojnih materijala, nameštaja i uređaja. Neki od proizvođača koji su najviše zastupljeni u standardno uređenom enterijeru ovakve kuće jesu Ikea, Bosh, Milgrad (stolarija) i Hansgrohe. Klijent ima izbor da se odluči za luksuznije, ali i za jeftinije varijante.

Zapravo, kompanija tvrdi da cena kuće može da bude i četiri puta manja - 25 dolara po kvadratnoj stopi (oko 200 evra po kvadratnom metru). Ovo objašnjavaju time što su razvili tri podsistema:

  • You Build - za one koji žele da njihovu kuću po ASUL standardima grade izvođači koje oni izaberu; u ovom slučaju kompanija je zadužena za projekat i materijale za izgradnju kuće ali bez opremanja, a konsultacije su moguće samo u birou, ne i na gradilištu - tada je cena 25$ po kvadratnoj stopi
  • Both Build - izvođači kompanije grade kuću dok završna obrada ostaje na izvođačima koje izabere klijent; kada je reč o projektovanju enterijera tada kompanija preuzima ulogu podizvođača - cena je 25$ po kvadratnoj stopi
  • ASUL Build - kompanija je glavni projektant i izvođač za kompletan projekat od početka do kraja i cena počinje od 100$ po kvadratnoj stopi.

- Možemo da postignemo ovu cenu jer smo mi razvili dobar sistem - kažu iz kompanije ASUL. Iako je kompanija izašla na tržište pre samo dva meseca već ima tri izvedena projekta, dva u procesu gradnje i pet za koje tvrdi da je izvesno da će ugovori biti potpisani.

Više detalja možete saznati na sajtu kompanije, ali i na našem portalu u tekstu Gradnja individualnih kuća 2020. godine u kom su predstavljeni sistemi koji se koriste u SAD da snize gradnju kuća na licu mesta i dozvole investitorima više slobode nego što je mogu imati kod klasične prefabrikovane gradnje tipskih modela.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;