INFONET-468X60-BANNER

Svet na mapama kakvim ga nikada niste videli

14.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Mape, karte, često su zanimljive za profesionalce u građevinarstvu - one prosto predstavljaju nešto šire situacije, urbanističke planove... Vizuelno predstavljana područja nešto je u čemu se oni lako snalaze, ali...

Kako izgleda svet kada se kombinuje klasična politička mapa planete sa raznim drugim parametrima?

Mapa levo: karta sveta prema broju domaćinstava

Sajt WorldMapper daje jasnije slike sveta u kom živimo od raznih izveštaja, statistika, upoređivanja...

Jednostavno, klasična politička mapa sveta na kojoj su predstavljene države u realnim veličinama deformiše se prema nekom od statističkih parametara iz neke od kategorija da jasno predstavi realan odnos u svetu po kriterijumu bogatstva, rasta gradova, izgrađenosti infrastrukture, broja stanovnika... pa tako kroz stotine mapa sve do potrošnje kondoma.

Pored svake karte dato je i objašnjenje, podaci o godinama na koje se prikazana statistika odnosi, kao i osnovne prateće informacije.

rast gradova - Indija, Meksiko,Kina, Nigerija...

cene stanova - SAD, Velika Britanija, Japan...

Mape na ovom sajtu podeljene su u veliki broj kategorija: osnovne, migracije, transport, hrana, dobra, proizvodnja, usluge, resursi, gorivo, produktivnost, posao, prihodi, bogatstvo, siromaštvo, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo, bolesti, smrtnost, uništavanje, nasilje, zagađenje, trošenje, komunikacija, eksploatacija, akcije, uzrok smrtnosti, starosna granica, religije, jezik.

seča šuma (deforestacija) - Amazonija...

kanalizaciona mreža - gde su kontinenti?

Svaka od kategorija podeljena je u potkategorije. Za građevinsku struku najzanimljivije su možda sledeće kategorije - potkategorije:

  • stanovanje - gradovi, prenaseljenost, dugotrajnost građevina, cene stanova, siromašna predgrađa, rast populacije u gradovima, vodovod i kanalizacija...
  • zagađenje - emisija ugljenika, koncentracija različitih opasnih gasova i materija kao što su metan, nitrati, sulfidi, nuklearni otpad, kanalizacioni i komunalni otpad...
  • transport - automobilski saobraćaj, železničke i drumske mreže...

Pored ovih možete potražiti i mape definisane po broju ljudskih žrtava u zemljotresima od 1975. do 2000. godine, iskorišćavanje vodnih i šumskih resursa, itd. Uživajte na linku ispod!

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;