Svet na mapama kakvim ga nikada niste videli

14.07.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Mape, karte, često su zanimljive za profesionalce u građevinarstvu - one prosto predstavljaju nešto šire situacije, urbanističke planove... Vizuelno predstavljana područja nešto je u čemu se oni lako snalaze, ali...

Kako izgleda svet kada se kombinuje klasična politička mapa planete sa raznim drugim parametrima?

Mapa levo: karta sveta prema broju domaćinstava

Sajt WorldMapper daje jasnije slike sveta u kom živimo od raznih izveštaja, statistika, upoređivanja...

Jednostavno, klasična politička mapa sveta na kojoj su predstavljene države u realnim veličinama deformiše se prema nekom od statističkih parametara iz neke od kategorija da jasno predstavi realan odnos u svetu po kriterijumu bogatstva, rasta gradova, izgrađenosti infrastrukture, broja stanovnika... pa tako kroz stotine mapa sve do potrošnje kondoma.

Pored svake karte dato je i objašnjenje, podaci o godinama na koje se prikazana statistika odnosi, kao i osnovne prateće informacije.

rast gradova - Indija, Meksiko,Kina, Nigerija...

cene stanova - SAD, Velika Britanija, Japan...

Mape na ovom sajtu podeljene su u veliki broj kategorija: osnovne, migracije, transport, hrana, dobra, proizvodnja, usluge, resursi, gorivo, produktivnost, posao, prihodi, bogatstvo, siromaštvo, stanovanje, obrazovanje, zdravstvo, bolesti, smrtnost, uništavanje, nasilje, zagađenje, trošenje, komunikacija, eksploatacija, akcije, uzrok smrtnosti, starosna granica, religije, jezik.

seča šuma (deforestacija) - Amazonija...

kanalizaciona mreža - gde su kontinenti?

Svaka od kategorija podeljena je u potkategorije. Za građevinsku struku najzanimljivije su možda sledeće kategorije - potkategorije:

  • stanovanje - gradovi, prenaseljenost, dugotrajnost građevina, cene stanova, siromašna predgrađa, rast populacije u gradovima, vodovod i kanalizacija...
  • zagađenje - emisija ugljenika, koncentracija različitih opasnih gasova i materija kao što su metan, nitrati, sulfidi, nuklearni otpad, kanalizacioni i komunalni otpad...
  • transport - automobilski saobraćaj, železničke i drumske mreže...

Pored ovih možete potražiti i mape definisane po broju ljudskih žrtava u zemljotresima od 1975. do 2000. godine, iskorišćavanje vodnih i šumskih resursa, itd. Uživajte na linku ispod!

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Veoma sam zadovoljan sa vašim solarnim sist...
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...