INFONET-468X60-BANNER

Voda u enterijeru

01.04.2008. | Marija Živanović, dipl. inž. p.a. | Gradjevinarstvo.rs

Voda, u pokretu ili mirovanju, predstavlja poseban izazov u kreiranju prostora. Uvođenjem vode u enterijer stvaramo specifičnu atmosferu, ulivamo mu dodatnu energiju, oplemenjujemo ga, jednom rečju – činimo da pulsira kao da ima dušu.

Kada je reč o eksterijeru (vrtu, parku, bašti ili javnoj gradskoj površini), mogu se izgraditi mnogi različiti tipovi vodenih površina. Sa druge strane, zbog ograničenosti prostora i specifičnih uslova, u zatvorenom prostoru su uglavnom sužene mogućnosti primene raznovrsnih vodenih elemenata. Neretko se u težnji za savremenim opremanjem stana, poslovnog ili ugostiteljskog objekta, pretera sa korišćenjem hladnih materijala, jednoličnih boja i uniformnog nameštaja, čime se dobija neželjeni efekat sterilnosti i monotonosti. Zato, darivanjem osnovnog elementa prirode vašem okruženju, svaki novi dan može da započne umirujućim žuborom vode.Enterijer zahteva i podstiče kreativna rešenja i traganje za raznovrsnim vodenim elementima, a njihov izbor pre svega zavisi od veličine prostora i raspoloživih sredstava... Zatim treba razmisliti o mogućim oblicima, boji, materijalu i vrsti vodenih elemenata.

Fontane se mogu nabaviti gotove, sa svom pratećom opremom, ili napraviti od starih ćupova, interesantnih posuda od pečene gline, kovanog gvožđa, raznobojnog mermera, itd. Postoje različiti oblici fontana kod kojih se voda može javiti u vidu mlazeva različitih oblika, u vidu penušavih gejzira, prelivnih zavesa ili tankih mlazeva koji klize niz maštovito obrađene površine. Oslanjajući se na sopstvenu maštu, kreativnost i volju, treba se bez straha upustiti u avanturu pravljenja fontane iz bajke, od kamena, školjki, starog bakinog krčaga... Naravno, pri tome treba voditi računa da se ona uklopi u enterijer u pogledu oblika, boje i materijala.

VODENI ZIDOVI mogu se veoma uspešno i efektno primenjivati i u eksterijeru, na velikim zidnim platnima, pa i na celom objektu

Vodeni zidovi mogu biti napravljeni od kamena, drveta, gline ili različitih vrsta metala, naročito bakra. U Italiji, Španiji i Francuskoj koriste se najčešće klasični mediteranski vodeni zidovi izrađeni od livenog betona koji se odlikuju velikom postojanošću. Ukoliko se proceni da je vodeni zid najbolje rešenje za određeni enterijer, treba izabrati najadekvatnije mesto na kojem će ovaj element doći do punog izražaja. Pri tome treba imati u vidu kako će izgledati okupan dnevnom svetlošću ili noću, obasjan vestačkim osvetljenjem. Neosporno je da svetlucanje i žubor vode, koja se graciozno sliva niz vodeni zid, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Da bismo oplemenili prostor jačim žuborom, koristimo vodene zidove kod kojih se voda pumpa pod jačim pritiskom i ne klizi po površini nego se u jednom trenutku odvaja od njega, pružajući dramatičan, snažan efekat, dok pada u rezervoar ili jezerce. Zid na kome će biti postavljen ovakav vodeni element treba učiniti vodonepropusnim, odnosno zaštititi ga specijalnim materijalima.

Veliki je broj preporuka vezanih za vodene zidove, ali njih ne moramo praviti sami jer postoji veliki broj proizvođača koji će se pobrinuti o njihovom dizajnu, postavljanju i servisu.

Stubovi sa mehurićima od stakla ili pleksiglasa, ispunjeni su tečnošću u kojoj lebde jednobojni ili višebojni mehuri različitih veličina. U večernjim časovima ova vodena vragolija može imati ulogu gigantskih lampi koje diskretno osvetljavaju prostoriju, dok pokret mehurića čini da se cela prostorija pretvori u igru svetlosti i senke.

Svetlo koje dopire iz akvarijuma stvoriće intiman i opuštajući ambijent u vašem prostoru

Akvarijumi omogućavaju da ljubitelji podvodnog sveta uživaju u njegovom bogatstvu u toplini svog doma. Ne postoje stroga pravila o tome gde se može postaviti akvarijum, niti postoje stroga pravila odnosa njegove veličine i prostora u kom će se naći.

Akvarijum se izdvaja od drugih vodenih elemenata po tome što podrazumeva poseban biotop. Zato se mora voditi računa o adekvatnom održavanju biljnog i životinjskog sveta u njemu. Stalnu obavezu održavanja akvarijuma (među kojima mogu biti i oni džinovski – zapremine preko 100m³), nadjačava zadovoljstvo uživanja u neposrednom dodiru sa vodenim ekranom i slikama koje svakodnevno emituje.

Veštačka jezera u enterijeru podrazumevaju konsultaciju stručnjaka, jer se velika pažnja mora usmeriti na njihovu konstrukciju, izolaciju površina, instalaciju za dovod i odvod vode i vrste i načine osvetljenja. Stručnjaci kažu da ne treba preterivati u pogledu veličine jezera, jer mala jezera prirodnih oblika, bogata vodenim biljem poput lokvanja, trske, irisa i drugog rastinja, ostavljaju u enterijeru podjednako snažan utisak kao i ona veća. Budući da je reč o takozvanoj statičnoj površini vode, ne mora da se insistira na prisustvu flore i potpunoj imitaciji prirode, već se geometrijskim oblikovanjem vodenog ogledala dobija na gracioznosti, kakva je ostvarivana u italijanskim renesansnim i baroknim parkovima, ali i arapskim vrtovima.

Važno je pratiti šta se zbiva u enterijeru sa veštačkim jezerom, ili bilo kojim drugim vodenim elementom, onda kada nestane svetlosti dana... Pod snopovima podvodnih reflektora, svetlećih lopti i plamena sveća, otkriva se novi život ovih vodenih oaza.

Savremeno graditeljstvo, zahvaljujući dostupnosti novih materijala i tehnologija, oslobađa se starih predrasuda i traga za novim izazovima. Vodene površine u enterijeru su jedna od novina koje, uz vertikalno ozelenjavanje, zelene krovove i krovne vrtove, čine osnovu održivog graditeljstva.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;