INFONET-468X60-BANNER

Sanacija dimnjaka dimovodnim cevnim elementima od čeličnog lima (know-how)

13.07.2010. | Gradimo

Sanacija dimnjaka radi se u slučajevima kada dolazi do probijanja crnih mrlja na unutrašnjim zidovima, neugodnog mirisa, pri prelasku na novu vrstu goriva ili novi gorionik, a izrada je moguća onda kada postoji mogućnost spuštanja dimovodnih elemenata u otvor postojećeg dimnjaka, onda kada je postojeći dimnjak izveden kao ravni kanal.

Sanacija već izgrađenih dimnjaka vrši se cevnim dimovodnim elementima izrađenim od čeličnog lima debljine 0,5 – 1,0mm, kvaliteta 1.4404 ili 1.4571. Ovi elementi, za razliku od keramičkih, imaju tanje zidove i manji poprečni presek te ih je uopšte moguće spustiti niz postojeći dimnjak nepromenljivog prečnika.

Naravno da kod sanacije treba pripaziti i uzeti u obzir činjenicu da se presek postojećeg dimnjaka smanjuje ubacivanjem novog kanala u postojeći (ukoliko se postojeći dimnjak ne buši na veći prečnik), pa je pre same sanacije potrebno napraviti proračun potrebnog prečnika dimnjaka, koji se radi prema DIN-u 4705.

Priprema

Nakon urađenog proračuna i izbora optimalnog prečnika dimnjaka, prelazi se na izradu specifikacije (narudžbine) potrebnih elemenata. Kod narudžbine dimovodnih elemenata, važno je definisati potreban prečnik, vrstu i debljinu materijala.

Sanacija se nažalost ne može izvesti bez minimalnog razaranja postojećeg dimnjaka. U postojećem dimnjaku se u donjem delu moraju obavezno postaviti sledeći dimovodni elementi, za koje je potrebno napraviti otvor u postojećem dimnjaku:

  • početni dimovodni element
  • "T" komad sa zatvaračem na gumu
  • "T" komad na 90°.

Veličina otvora zavisi od dužine dimovodnih elemenata i visine priključka peći, a može se odrediti pomoću projektne ili tehničke dokumentacije.

Ukoliko urađeni proračun definiše veći prečnik dimnjaka od postojećeg, potrebno je razmotriti mogućnost bušenja postojećeg dimnjaka na potreban prečnik. Ovo bušenje se vrši specijalnom opremom i mašinama i izvode ga specijalizovani izvođači.

Montaža

Nakon obavljene pripreme vrši se montaža dimovodnih elemenata. Pre same montaže potrebno je spomenuti neka osnovna pravila koja treba ispoštovati. Zbog vodonepropusnosti i vazduho-zaptivenosti dimnjaka svaki element mora imati gumenu zaptivku koja se dodaje posebno (nije industrijski ugrađena), te se montira na za to predviđeno mesto na dimovodnom elementu pre samog spajanja sa narednim.

Spajanje dimovodnih elemenata vrši se pre spuštanja u postojeći dimnjak.. Posebnu pažnju treba obratiti na završni rub kod muškog dela dimovodnih elemenata. On mora biti iskošen zbog sprečavanje pojave kapilarne elevacije koja je moguća kod dimovodnih elemenata izrađenih bez ruba. Pri pojavi kapilarne elevacije kondenzat izlazi na spoljnu stranu dimnjaka pa postoji mogućnost ponovnog nastajanja neželjenih pojava zbog kojih smo i krenuli u sanaciju dimnjaka.

Važan je još i zazor za toplotno širenje i istezanje dimovodnih elemenata pri zagrevanju, da ne bi došlo do deformacije celog dimnjaka. Za potpuno čvrst spoj služi spoljna spojnica S-1. Spojnica S-1 montira se tako da kraća strana spojnice dolazi sa gornje strane, dok duža strana dolazi s donje strane spoja. Stezni spoj postiže se pomoću spiralnog mehanizma.

Kao što je već rečeno prvo se u napravljeni otvor dimnjaka postavljaju početni dimovodni element, "T" komad sa zatvaračem cevi na gumu i "T" komad na 90°. Svi ti delovi moraju međusobno biti spojeni spojnicama i imati ugrađene gumene zaptivke kako je objašnjeno u gore u tekstu.

Nakon toga se s vrha dimnjaka spuštaju, pomoću spojnice za upuštanje i čeličnog užeta, dimovodni elementi koji se istovremeno i spajaju. Tako spojeni elementi se na kraju spajaju sa "T" komadima. Bitno je znati da se približno na svaka 3m visine dimnjaka mora montirati spojnica – stabilizator cevi. Spojnica se montira približno na sredini cevi.

Kada smo završili spuštanje svih dimovodnih elemenata prelazimo na sanaciju završetka dimnjaka.

Dva završna elementa dimnjaka su dilatacijska rozeta i protivkišna kapa. Zadatak dilatacijske rozete jeste zatvaranje otvora starog dimnjaka. Na dilatacijsku rozetu se pomoću spojnice pričvršćuje protivkišna kapa.

Poslednji korak kod sanacije dimnjaka jeste saniranje otvora u zidu koji smo morali napraviti zbog umetanja početnih elemenata. Obavezno se na otvor "T" komada sa zatvaračem na gumu postavljaju reviziona vratašca koja imaju mogućnost otvaranja jedino pomoću dimničarskog ključa, te otvor za crevo pomoću kog odvodimo kondenzat.

Montaža završnih elemenata

Kao završni elementi za sanaciju dimnjaka mogu se smatrati protivkišna kapa, dilatacijska rozeta i, u nekim slučajevima, rešetka za provetravanje*. Dilatacijska rozeta služi za zatvaranje otvora starog dimnjaka. Pošto je prečnik produžetka približno za 1.6 mm manji od naznačenog prečnika na elementu postoji mogućnost regulisanja i kompenzacije dužine (oko 20cm). Spajanje s prethodnim elementom vrši se pomoću spojnice S-1.

Protivkišna kapa može biti izvedena u dve varijante: bez zaštite od vetra i sa zaštitom. Varijanta za koju se opredeljujemo zavisi o dobijenim vrednostima iz proračuna.

*Rešetku za provetravanje obavezno montirati u slučajevima kad se radi o mokrom dimnjaku (dobijeno iz proračuna po DIN-u 4705), zbog mogućnosti kondenzacije vodene pare sa spoljne strane dimovodnih elemenata.

Izrada revizijskog otvora

Revizijski otvor je vrlo bitan element u konstrukciji samog dimnjaka. Služi za proveru funkcionalnosti dimnjaka te mora biti izveden tako da je pristup do njega vrlo jednostavan. Izvodi se iz dva elementa: T" komada 90° sa zatvaračem cevi za gumu i revizionih vratanaca.

Funkcija "T" komada 90° sa zatvaračem cevi na gumu je dimo i vodo nepropusno zaptivanje. To se postiže pomoću gumene zaptivke koja je otporna na temperaturu do 220°C. Reviziju dimnjaka može vršiti samo osoba koja je za to stručno osposobljena. Zbog toga se ugrađuju reviziona vratašca koja se otvaraju isključivo pomoću dimničarskog ključa, pa ne postoji mogućnost da korisnik dimnjaka sam vrši reviziju.

 

 

Komentari: 1

Karla 29.06.2016 14.50.48

Super tekst....mi smo nedavno dali da nam se napravi sanacija ravnog krova i nadam se da će potrajati...

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;