INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pogledajte kako će izgledati novi stadion Crvene zvezde (video)

31.05.2010. | Crvena Zvezda

Crvena zvezda je u subotu 29. maja obeležila 19 godina od kako je osvojena evropska titula u Bariju i tu generaciju proglasila “šestom Zvezdinom zvezdom”. Ujedno te večeri su brojni gosti na gala večeri kao i gledaoci RTS-a imali prilike da vide projekat Zvezdine budućnosti, projekat novog stadiona ili projekat “Zvezdani grad” kako ga je u jednom trenutku nazvao Dragoslav Šekularac, piše na zvaničnom sajtu FK Crvene zvezde.

Za Zvezdin sajt o ovom istorijskom projektu za Crvenu zvezdu, srpski fudbal i Beograd priča portugalski arhitekta Mario Sua Kay (link na kraju teksta), tvorac onoga o čemu se danima priča među Zvezdaškim krugovima i zbog čega, “neverne Tome”, vrte glavom.

- Nadam se da ćemo u saradnji sa mojim portugalskim partnerima, kao i sa lokalnim partnerima ovde u Beogradu, biti u stanju da ostvarimo projekat vredan grada Beograda, naravno i navijača Crvene Zvezde. Projekat stadiona Crvene zvezde predstavlja stadion nove generacije koji će zameniti već postojeći objekat – kaže Sua Kaj i dodaje:

– Ipak, projekat Crvena Zvezda je mnogo više od projekta stadiona. To je ambiciozni projekat koji ima za cilj da ponovo osposobi zapostavljenu urbanu lokaciju sa integrisanim rešenjem koje će uključiti fudbalski stadion, veliki tržni centar, hotel, blokove apartmana i podzemni parking. Prostrane zelene površine će obezbediti kvalitetan javni prostor od koga će imati koristi cela zajednica, a predlaže se i drumski pristup, kao i saobraćaj unutar kompleksa. Integracija svih ovih funkcija u koherentnu celinu je ono što izdvaja ovaj projekat od tipičnih ‘usamljenih’ stadiona, tako čestih u svetu.

Mario Sua Kai je detaljno objasnio sve prednosti nove infrastrukture.

- Primer ove mogućnosti je izgradnja pokrivene “piazza”-e između stadiona i predloženog tržnog centra, koja će omogućiti posetu i u letnjim i u zimskim uslovima i tako moći da se koristi za pijace, kafiće, restorane, a obezbediće i prostor za privremene izložbe i nastupe.

- Biletarnica i klupske prodavnice takođe mogu biti smeštene u ovom pokrivenom prostoru, pa će poseta tržnog centra i restorana imati pozitivan uticaj na prodaju karata i robe iz klupskih radnji. Ulični nivo stadiona će biti projektovan tako da uključuje fitnes centar, ambulantu, Spa centar, prodavnice, kao i sve ulaze na stadion i kontrolne punktove. Hotel će pružati usluge kako poslovnoj zajednici i turistima, tako i gostujućim timovima.

Posebna rešenja planiraju se za krov stadiona i krov tržnog centra.

- Krov tržnog centra će biti javna bašta sa ulazom iz samog tržnog centra, odakle će posetioci moći da uživaju u upečatljivim pogledima na panoramu grada. Krov stadiona će biti prekriven solarnim pločama, i na taj način dopunjavati energetske potrebe stadiona, a koristiće se i za sakupljanje kišnice koja će se koristiti za navodnjavanje fudbalskog terena, kao i zelenih površina kompleksa.

Portugalac ne zaboravlja ni tradiciju imena Crvena zvezda, odnosno simbol našeg kluba.

- Trudili smo se da ovaj stadion bude prepoznatljiv kao stadion Crvene Zvezde. Zato smo glavnu strukturu stadiona projektovali u obliku petougaone zvezde, koja je klupski simbol. Najviši graditeljski standardi biće primenjeni na ceo kompleks. Čelik, staklo i prirodni materijali biće korišćeni da bi se postigla savremena i inovativna arhitektonska rešenja i da se kompleks CRVENE ZVEZDE učini jedinstvenim i prepoznatljivim obeležjem Beograda.

Crvena zvezda je u startu pregovora tražila da i tokom izgradnje novog kompleksa svoje mečeva igra u Ljutice Bogdana 1a.

- Želeo bih da potvrdim da je jedan od uslova kluba bio da da postojeći fudbalski teren mora da funkcioniše tokom celog perioda izgradnje. Ovo možemo postići izgradnjom stadiona unutar stadiona. Odnosno radićemo pola stadiona na postojećim temeljima, pa zatim drugu polovinu.

Na kraju portugalski arhitekta je izneo i konkretne brojke kvadrata koji će se pojaviti u “Zvezdinom gradu”. - U ovoj fazi projekta, ovo su približne cifre. One izgledaju ovako: Stadion (kapacitet od 50.000 mesta) - 120.000m², Tržni centar (iznad zemlje) - 75.000m², Kancelarijske kule (iznad zemlje) - 95.000m², Hotel (iznad zemlje) - 16.000m², Stambeni smeštaj (iznad zemlje) - 42.000m², Ukupno - 348.000m².

Linkovi:

 

 

Komentari: 2

calatrava 02.04.2012 18.19.44

Da li primecujete koliko je ovaj projekat stadiona za danasnje doba atomskog projektovanja neinventivan, siromasan i na kraju krajeva ruzan, pa ljudi sta se danas radi u svetu a ovde stavili uokolo petokrake zvezde stvarno van svake pameti.
Pa Poljud je toliko pre radjen a koliko je lepsi, smeliji, ne razumem, da li je bio neki konkurs pa je neko pobedio, i to je to?

mane 03.12.2010 02.40.40

Da li ce i kad poceti sa izgradnjom ili je ovo samo u dnevno politicke svrhe ?

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;