INFONET-468X60-BANNER

Belgrade Design Week - Pametna nedelja dizajna - 31. maj – 5. jun 2010. godine u Beogradu

31.05.2010. | Belgrade Design Week

Peti Belgrade Design Week održaće se od 31. maja do 5. juna. Svečano otvaranje BDW-a biće obeleženo u ponedeljak 31.maja u 20h, u galeriji NBS-a na Slaviji, i biće ulepšano modnom revijom domaćih dizajnera u organizaciji MTD Foruma.

BDW će ove godine biti sastavljen iz nekoliko programskih celina od kojih je najznačajnija i najvažnija trodnevna kreativna i biznis-edukativna konferencija, ove godine pod nazivom SMART2 (PAMET2) od 3. do 5.juna.

Lokacija sa koje će nam se ove godine obratiti najveći kreativni umovi 21. veka biće pozorište Atelje 212, koje je s razlogom odabrano kao prvo avangardno pozorište Istočne Evrope i koje je dodeljeno BDW-u na korišćenje specijalno za organizaciju konferencije zahvaljujući velikoj podršci opštine Stari Grad.

Beogradska nedelja dizajna jedina je konferencija na svetu koja na ovaj način okuplja najveće kreativce i svetske mislioce današnjice, zbog čega je ove godine i od britanskog dnevnika Financial Times dobila priznanje za najbolju svetsku kreativnu konferenciju.

Neki od predavača ovogodišnje konferencije BDW-a, koji svojom vizijom, talentom i idejama menjaju i oblikuju svet, su: Bjarke Ingels, danski arhitekta koji je projektovao paviljon za Dansku na Expo 2010; Marti Guixe, poznati španski dizajner i arhitekta; Ola Rune iz švedskog dizajn tudija CKR; iz Nemačke dolaze Werner Aisslinger, Wilkhahn, Weiss-Heiten i Stylepark, i pored njih još dvadesetak predavača iz Italije, Turske, Izraela, Holandije i Austrije.

Dolazak ovih istaknutih predstavnika kreativnih industrija pomogle su ambasade Holandije, Švedske, Španije, Turke, Danske i Izraela, nemačka organizacija GTZ, Austrijski kulturni forum i Danish Arts Agency. British Council povodom 70 godina u Srbiji sa ponosom predstavlja tri predavača na BDW-u: Jaime Hayon, dizajner koji je svojom inastalacijom otoviro prošlogodišnji London Design Festival; David Linderman iz agencije za vizuelne komunikacije Hi-Res! i Andy Stevens iz Graphic Thought Facility brending i dizajn studija iz Londona.

Kompletan program BDW-a možete pogledati na www.belgradedesignweek.com. Cena karata za ovogodišnju BDW konferenciju je 130 evra za sva tri dana predavanja a za studente važi povlašćena cena od 75 evra.

Poseban program BDW-a, pored izložbi, promocija, večernjeg muzičkog programa obuhvata i nekoliko edukativnih radionica, koje su namenjene različitim vrstama profesionalaca i koje će biti ogranizovane od 31.maja do 2. juna. Nastavljajući tradiciju aktivnog angažovanja na polju edukacije dizajnera i kreativaca Srbije, Beogradska nedelja dizajna ove godine ide i korak dalje.

U okviru programa Design Lab, održaće se šest edukativnih radionica sa temama dizajn rasvete, ekološka arhitektura, modni dizajn, Bruno Munari metoda edukacije putem dizajna i kreativnosti i druge.

Radionice su besplatne i slobodne za sve zainteresovane ali zbog ograničenog broja mesta pozivamo sve zainteresovane da se na vreme prijave putem mail adrese workshop@belgradedesignweek.com

Na kraju, u zavisnosti od podrške partnera, od 29. maja pa tokom svih sedam dana Nedelje dizajna planirano je predstavljanje jedinstvene izložbe pod nazivom «100% Srbija». Radovi istaknutih kreativaca krasiće izloge radnji od Slavije do Kalemegdana, sa idejom da se kreativnost i umetnost iz zatvorenih galerijskih prostra premesti na ulice i na taj način približi svim sugrađanima.

Promovišući dizajn u svim sferama, a posebno promovišući pametna dizajn dizajn rešenja u skaldu sa ovogodišnjom temom SMART2, BDW će ove godine organizovati i posebnu promociju automobila «smart fortwo» koji na najpametniji način rešava problem parkiranja u gradu.

BDW je ove godine pokrenuo i društveno-odgovornu akciju sa domaćim kompanijama i institucijama koja za cilj ima da najboljim studentima srpskih univerziteta omogući besplatno učešće na konferenciji. Primer kompanije koja je prepoznala značaj investiranja  u znanje studenata kroz interaktivno i kreativno obrazovanje kakvo je moguće u okviru konferencije BDW-a je Pošta Srbije i Danube Foods Group a primer institucije je British Council.

Konkurs je objavljen na sajtu BDW-a i Infostuda, koji je glavni partner BDW-a u selekciji najboljih studenata. U Ateljeu 212 tokom Nedelje dizajna biće predstavljeni i pobednički radovi nedavno završenog konkursa «Oživi plastiku», organizovanog  u saradnji sa Intesa Bankom.

Zatvaranje BDW 2010 i svečana dodela ovogodišnjeg Beogradskog Grand Prix za dizajn biće obeleženo u subotu 05. Juna u 22h u klubu TUBE, u kome se zatim održava legendarna završna žurka BDW-a. Dosadašnji pobednici su bili Konstantin Grčić 2008. i MUUTO 2009.god.

Tri večeri pre toga, u najboljim Beogradskim klubovima Letnji Plastic, Magacin i Oh! Cinema, održavaju se tematske večeri Beogradski Dizajn Noći, pravi mali gradski festival «dizajnerske muzike”, sa svetski ekskluzivnim DJ setovima međunarodnih zvezda kao što su KiBiSi iz Kopenhagena, Simon de Pury iz New Yorka/Londona, te Andy Stevens/GTF iz Londona.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SEEBBE2022-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;