IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Projektovan solarni toranj dvostruko efikasniji od standardnih

28.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Tim istraživača iz Katara i Jordana predstavio je novi koncept solarnog tornja, poznat kao "twin technology solar system" (TTSS), koji nudi mogućnost neprekidne proizvodnje čiste energije, danonoćno.

Solarni toranj

Solarni toranj (Foto: AI generisano pomoću DALL-E)

Ovaj napredni dizajn, koji spaja dve tehnologije u jedinstvenom tornju - solarni tornjevi sa uzlaznim i silaznim protokom vazduha - mogao bi da proizvodi dvostruko više energije u odnosu na standardne solarne tornjeve.

Inovativna kombinacija za povećanu proizvodnju energije

Koncept TTSS-a uključuje kombinaciju solarnog tornja sa uzlaznim protokom koji zagreva vazduh na zemlji da bi se topao vazduh kretao naviše kroz toranj pokrećući turbine, kao i tornja sa silaznim protokom koji koristi vodenu maglu za hlađenje i spuštanje vazduha. Ovaj pristup omogućava istovremeni rad oba sistema.

Toranj koji su ovi istraživači projektovali visok je 200 metara i ima prečnik od 13,6 metara, sa solarnim kolektorom ispod njega prečnika 250 metara. Unutrašnji toranj za hlađenje ima prečnik od 10 metara, sa prazninom od 1,8 metara koja je podeljena na deset tornjeva sa silaznim protokom, svaki opremljen sistemom za prskanje vode i turbinama.

10 tornjeva sa silaznim protokom (Foto: Al Hussein Technical University/Qatar University)

Izabrana lokacija za implementaciju ovog projekta je u blizini Rijada, idealna zbog svoje suve i vruće pustinjske klime.

Potencijal i efikasnost u proizvodnji energije

Simulacije zasnovane na lokalnim klimatskim podacima ukazuju da bi takav sistem mogao godišnje generisati oko 753 megavat-sati energije. Spoljni tornjevi sa silaznim protokom bi radili neprekidno, proizvodeći približno 400MWh, dok bi centralni toranj sa uzlaznim protokom bio efikasniji u uslovima jakog sunčevog zračenja, doprinoseći sa oko 350MWh. Ovo je 2,14 puta više energije u poređenju sa dizajnima koji koriste isključivo uzlazni protok.

Topli vazduh se podiže, a hladni spušta pokrećući turbine

Topli vazduh se podiže, a hladni spušta pokrećući turbine (Foto: Al Hussein Technical University/Qatar University)

Iako ovaj koncept otvara nove mogućnosti u oblasti obnovljivih izvora energije, istraživački tim još nije procenio ukupne troškove električne energije (LCoE) niti uporedio troškove sa solarnim fotonaponskim sistemima. Postoji i izazov u obezbeđivanju dovoljne količine vode za rad sistema sa silaznim protokom u suvim pustinjskim područjima, gde bi TTSS sistem bio najefikasniji.

Ovaj napredni pristup u proizvodnji električne energije pokazuje raznovrsnost metoda u sektoru obnovljivih izvora energije, otvarajući put ka inovativnim rešenjima u energetici.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;