IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Zidne obloge od mlevenih klipova kukuruza

25.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu gde se sve više pažnje posvećuje održivosti, inovacija u građevinskom materijalu CornWall®, razvijena od strane kompanije StoneCycling, predstavlja značajan korak. Ovaj materijal, izrađen od biomase biljaka, primarno iz srži regionalno uzgajanih kukuruznih klipova, nudi ekološki prihvatljivu alternativu za zidne obloge.

CornWall® nastaje mlevenjem sušenih kukuruznih klipova

CornWall® nastaje mlevenjem sušenih kukuruznih klipova (Foto: CornWall®)

Ward Massa iz kompanije StoneCycling objašnjava da je CornWall® nastao iz potrebe za prelaskom na bio-baziranu ekonomiju, te da se ovaj materijal može reciklirati ili ponovo upotrebiti u potpunosti, čime se na kraju njegovog životnog veka ne stvara otpad. U slučaju da proizvod ne može biti ponovo iskorišćen, on je i dalje biorazgradiv, ne ostavljajući tragove u okolini.

Proces izrade ovog materijala uključuje pažljivo mlevenje sušenih kukuruznih klipova u primarnu biomasu, koja čini više od 99,5% materijala. U smesu se može dodati i boja, što čini manje od 0,5% biorazgradivih pigmenata. Materijal se zatim oblikuje pod visokim pritiskom i temperaturom do 150 stepeni Celzijusa, koristeći energiju dobijenu isključivo iz solarnih panela na krovu proizvodnih pogona.

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu (Foto: CornWall®)

Nakon presovanja, materijal se precizno seče i premazuje vodootpornim premazom na biljnoj bazi, čime se povećava njegova trajnost i funkcionalnost. Pakovan u lagane, tanke panele debljine oko 4mm i težine približno 5kg po kvadratnom metru, CornWall® optimizuje efikasnost transporta u poređenju sa težim materijalima poput keramike ili HPL-a.

CornWall® ne samo da predstavlja nadu u industriji koja se suočava sa izazovima povezanim sa proizvodnjom otpada i uticajem na okolinu, već i igra ključnu ulogu u preoblikovanju praksi održive gradnje. Kao klimatski pozitivan proizvod, CornWall® tokom svog rasta ili stvaranja apsorbuje više ugljen-dioksida nego što emituje tokom proizvodnje, promovišući neto smanjenje ugljenika u atmosferi.

Koristi se za oblaganje zidova i nameštaja

Koristi se za oblaganje zidova i nameštaja (Foto: CornWall®)

Pored trenutnih primena u unutrašnjim zidovima i oblogama nameštaja, CornWall® ima ogroman potencijal za buduću upotrebu u većim panelima, a možda i kao materijal za podove. Trenutno dostupan za isporuku u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, CornWall® nudi i tehničku dokumentaciju dostupnu putem njegovog centra za preuzimanje.

Cena ovog materijala usklađena je sa cenama visokokvalitetnih keramičkih pločica, ali su troškovi obrade i krajnjeg odlaganja znatno niži, pa je sa ekonomskog i ekološkog stanovišta ovo dobar izbor.

Moguće je odabrati boju, teksturu i veličinu i uklopiti CornWall® u svaki projekat zasnovan na održivoj gradnji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;