INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uvijene kule Tencent Helix: Novi simbol tehnološkog napretka Kine

13.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Čuveni arhitektonski studio Büro Ole Scheeren nedavno je otkrio planove za izuzetan novi projekat koji će biti deo novonastajućeg okruga u Šenženu, u Kini. Nazvan je Tencent Helix i predstavljaće novu globalnu centralu tehnološkog giganta Tencent.

Kule će biti obložene staklenim panelima

Kule će biti obložene staklenim panelima (Foto: Büro Ole Scheeren)

Projektovan kao četiri međusobno povezane uvijene kule, Tencent Helix će imati ukupnu površinu od oko 500.000 kvadratnih metara, što je skoro dvostruko više od površine Apple Parka u Kaliforniji. Najviša od četiri kule dosezaće visinu od 153 metra. Spoljašnjost kula će biti obložena staklenim panelima u obliku prizme što će omogućiti obilje dnevne svetlosti unutar zgrada.

Kompleks će imati čak 500.000 kvadrata

Kompleks će imati čak 500.000 kvadrata (Foto: Büro Ole Scheeren)

Centralni deo kompleksa uključuje veliki vrt nazvan Vortex Garden, koji će zaposlenima pružiti priliku za uživanje u zelenilu i svežem vazduhu. Ispod ovog vrta nalaziće se Vortex Incubator, prostor namenjen za rekreaciju i opuštanje, prirodno osvetljen kroz svetlarnik.

Vortex Incubator predviđen je za saradnju zaposlenih, ali i rekreaciju

Vortex Incubator predviđen je za saradnju zaposlenih, ali i rekreaciju (Foto: Büro Ole Scheeren)

Büro Ole Scheeren navodi da je dizajn Tencent Helixa simbol rasta kompanije, izražen kroz zakrivljenost strukture koja se rotirajući uzdiže ka nebu. Oblik zgrade proizlazi iz spiralnog kretanja vrtloga, pri čemu arhitektonske forme vijugaju, spajajući kreativnost i tehnologiju u prostoru koji podstiče angažovanost.

U centru će se naći Vortex Garden

U centru će se naći Vortex Garden (Foto: Büro Ole Scheeren)

Vortex Incubator se nalazi u središtu kompleksa i predstavlja dinamičan prostor koji povezuje četiri kule različitih visina u socijalni ekosistem aktivnosti, obajšnjavaju arhitekte. Ovaj prostor će biti dom Tencentove akademije, brojnih rekreacijskih prostora, zdravstvenog kluba, konferencijskog centra i kolaborativnih kancelarija. U njemu će zaposleni moći da održavaju sastanke i organizuju saradnju između različitih sektora.

Najviša kula će imati 153m (Foto: Büro Ole Scheeren)

Nije objavljeno kada će Tencent Helix biti izgrađen, a s obzirom na njegovu veličinu, očekuje se da će to biti višegodišnji poduhvat.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;