INFONET-468X60-BANNER

Budućnost građevinske inspekcije: Kontrola bezbednosti pomoću veštačke inteligencije i virtuelne realnosti

17.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Univerziteta Centralne Floride (UCF) značajno su napredovali u oblasti građevinske bezbednosti razvijajući četiri inovativne tehnologije koje koriste veštačku inteligenciju (AI) i virtuelnu realnost (VR) za unapređenje nadzora nad strukturalnim zdravljem zgrada, mostova, puteva i drugih građevinskih objekata. Ove tehnologije su od ključnog značaja za prevenciju tragedija.

Necati Catbas

Necati Catbas (Foto: University of Central Florida)

Necati Catbas, profesor na Odeljenju za građevinarstvo, ekologiju i građevinsko inženjerstvo UCF-a, koji je predvodio razvoj ovih tehnologija, ističe da je praćenje strukturalnog zdravlja infrastrukture od međunarodnog značaja, uporedivo sa praćenjem ljudskog zdravlja. Catbas naglašava da su tradicionalne metode nadzora, koje uključuju vizuelnu inspekciju na licu mesta, često skupe i dugotrajne, a inspektori mogu biti izloženi opasnosti.

Prva inovacija tima koristi računarski vid za dopunu senzora i vizuelne inspekcije strukturalnog zdravlja, omogućavajući inspektorima da bezbedno i precizno procene nosivost i uslužnost struktura bez potrebe za fizičkim prisustvom na lokaciji. Ova tehnologija koristi kamere postavljene oko objekta pomoću kojih sakuplja podatke o stanju strukture, uključujući vertikalno ili horizontalno pomeranje greda, vibracione efekte i brzinu. Tako se dobija bezbednosna procena građevine i uočavaju promene u strukturi, slobosti i oštećenja.

Druga inovacija je imerzivni vizualni sistem koji koristi virtuelnu realnost (VR) i proširenu realnost (AR) za analizu građevina putem "virtuelnih poseta". Uz VR se dobija kompjuterski simulirano okruženje, dok AR generiše ili preklapa sadržaj sa stvarnim prikazom. Ovaj sistem omogućava virtuelno dovođenje stručnjaka u područja pogođena katastrofama, kao što su zemljotres ili uragan, i konsultacije sa kolegama koji se nalaze na drugim lokacijama.

Tim je razvio još dve tehnologije koje koriste AI. Prva, tehnologija okvira kolektivne inteligencije, kombinuje ljudski centriranu AI sa mešovitom realnošću za ubrzanje procesa inspekcije, održavajući pritom tačnost i smanjujući troškove. Druga, generativna suparnička mreža (GAN), koristi AI za predviđanje oštećenja i minimiziranje potrebe za prikupljanjem podataka.

Catbas naglašava da se ove inovacije mogu koristiti nezavisno ili zajedno, a njegov tim planira buduća istraživanja koja uključuju okvir za pametne i otporne zajednice sposobne da izdrže ekstremne događaje, kao i razvoj "digitalnog blizanca" infrastrukturnih sredstava, slično replikama komponenti svemirskih letelica koje koristi NASA.

Ove tehnologije garantuju poboljšanje efikasnosti i bezbednosti građevinskih inspekcija, ali i otvaraju nove mogućnosti za upravljanje i održavanje građevinskih struktura.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;