INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veštačka inteligencija donosi revolucionarni pomak u građevinskoj industriji

08.09.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu koji se brzo menja, tehnološke inovacije postaju ključne za napredak svake industrije. Veštačka inteligencija (AI) je na čelu ove revolucije, donoseći promene koje su nekada bile nezamislive. Dok je 2023. godina već prepoznata kao "Godina transformacije AI", građevinarstvo je oblast koja tek počinje da shvata puni potencijal ove tehnologije.

Veštačka inteligencija

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Tradicija susreće inovaciju

Decenijama se građevinska industrija zasnivala na tradicionalnim metodama i pristupima. Međutim, sa dolaskom AI, ova oblast je svedok radikalnih promena u načinu na koji se pristupa istraživanju i razvoju. Veštačka inteligencija omogućava naučnicima da brže i efikasnije analiziraju podatke, predviđaju rezultate i čak otkrivaju nove materijale.

Jedan od ključnih alata koji je postao nezamenljiv za istraživače je ChatGPT. Ovaj alat, koji koristi napredne algoritme AI, omogućava naučnicima da brzo pretražuju i analiziraju ogromne količine naučne literature, identifikujući ključne informacije koje bi mogle biti korisne za njihova istraživanja.

Kako se svet prilagođava

Engleski naučnici su među prvima prepoznali potencijal AI u građevinarstvu. Na Univerzitetu u Liverpulu, tim istraživača koristi AI kako bi analizirao stotine hiljada poznatih materijala i identifikovao nove, potencijalno revolucionarne kombinacije. Ovaj pristup je već doveo do otkrića nekoliko novih materijala koji bi mogli da imaju široku primenu u građevinskoj industriji.

U međuvremenu, u Nemačkoj, istraživači koriste veštačku inteligenciju kako bi se izborili sa korozijom, problemom koji dugo muči građevinsku industriju. Kroz kombinaciju tradicionalnih metoda i AI, nemački tim je uspeo da razvije nove legure koje su znatno otpornije na koroziju.

AI u praksi

Osim što pomaže u otkrivanju novih materijala i rešavanju starih problema, veštačka inteligencija takođe omogućava naučnicima da bolje razumeju i optimizuju postojeće građevinske materijale. Na primer, kroz analizu velikih skupova podataka, AI može pomoći istraživačima da identifikuju kako različiti faktori, poput temperature ili vlažnosti, utiču na performanse određenog materijala.

Svetla budućnost građevinske industrije

Dok AI nastavlja da menja građevinarstvo kakvo poznajemo, jedno je sigurno: ovo je tek početak. Sa sve većim brojem alata i resursa na raspolaganju, građevinska industrija je na pragu nove ere inovacija. Očekuje se da će veštačka inteligencija doneti revolucionarne promene u ovoj oblasti, omogućavajući razvoj jačih, trajnijih i održivijih građevinskih materijala za buduće generacije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;