IZOLACIJA-468X60-BANNER

Krivine koje čuvaju: Kada oblik mosta garantuje njegovu stabilnost

17.08.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Nakon impresivnih projekata poput Daxia Tower i Wuhan Taikang Financial Centre, arhitektonska firma Zaha Hadid Architects (ZHA) ponovo je privukla pažnju svojim radom u Kini, ovog puta projektujući most.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Liang Xue)

Most Chengdu West First nije samo običan most - to je pravo arhitektonsko čudo koje kombinuje estetiku i funkcionalnost.

Most se prostire na dužini od 295 metara i omogućava pešacima, biciklistima i automobilima da pređu preko reke Jiangxi. Ovaj most je deo veće obilaznice i biciklističke staze u Chengduu.

Ono što ga čini posebnim je njegova blaga krivina kojom se proteže preko reke, kao i dva velika bela čelična potporna luka koja se izdižu s obe strane kolovoza. Kako se uzdižu do maksimalne visine od 30 metara, lukovi se naginju jedan prema drugom i dodiruju, pružajući dodatnu stabilnost mostu, posebno u uslovima jakih bočnih vetrova.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Arch Exist)

Stabilnost mosta bila je od ključnog značaja tokom projektovanja, posebno s obzirom na nedavne klimatske promene i katastrofe koje su pogodile Kinu. Korišćen je softver za strukturalnu analizu na digitalnom modelu mosta kako bi osigurali njegovu izdržljivost. Analizirajući sve aspekte, od težine materijala do uticaja vetra i temperature, osigurali su da most i njegove osnove premašuju standarde potrebne za vremenske neprilike koje se javljaju jednom u 200 godina.

Most Chengdu West First

Most Chengdu West First (Foto: Arch Exist)

Most Chengdu West First naručen je 2019. godine nakon arhitektonskog konkursa. Za njegovu izgradnju korišćeni su prefabrikovani delovi od čelika proizvedenog u Kini. Ovi delovi su zavareni na licu mesta i postavljeni pomoću mobilnih dizalica. Temelji mosta izrađeni su od armiranog betona, a zanimljivo je da nema temelja postavljenih direktno u reku.

Ovaj most je samo jedan u nizu mostova koje je dizajnirala firma ZHA, uključujući i asimetrični Danjiang most, kao i eksperimentalni most od 3D štampanog betona bez ojačanja.

Most Chengdu West First predstavlja savršen spoj inovativnog dizajna i funkcionalnosti, dokazujući da arhitektura može biti i lepa i praktična.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;