PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Robotika i biomimetika: Revolucija u građevinarstvu

28.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U svetu koji se neprestano menja, izazovi poput rastuće populacije i potrebe za održivim materijalima postaju sve izraženiji. Naučnici sa Univerziteta u Štutgartu i Frajburgu pružaju inovativna rešenja, razvijajući novi interdisciplinarni pristup građevinarstvu. Ovaj pristup kombinuje robotiku i biomimetiku, otvarajući vrata za stvaranje efikasnijih i održivijih konstrukcija.

livMatS Biomimetic Shell @ FIT

livMatS Biomimetic Shell @ FIT (Foto: Conné van d'Grachten)

Paviljon budućnosti: Spoj nauke i arhitekture

Njihov najnoviji projekat, lagani paviljon od drveta, postavljen je na Fakultetu za inženjering Univerziteta u Frajburgu. Ovaj paviljon služi kao laboratorija za testiranje i istraživanje novih materijala i metoda gradnje.

Pri izgradnji paviljona nazvanog livMatS Biomimetic Shell @ FIT naučnici su koristili nove metode planiranja u kojima se koriste računari, robotizovani procesi proizvodnje i gradnje, kao i novi vidovi saradnje ljudi i mašina. Na ovaj način omogućena je značajna ušteda resursa u poređenju sa konvencionalnom drvenom konstrukcijom.

Korišćeni su biomimetički principi, inspirisani strukturom skeleta morskog ježa. Dobijena struktura sastoji se od pojedinačno raspoređenih ploča, što je čini izuzetno laganom i čvrstom.

Naučnici su koristili održive drvene materijale i optimizovali proizvodnju kako bi minimizirali otpad tokom robotizovane proizvodnje. Analizom životnog ciklusa utvrđeno je da je potrošnja materijala za ovu zgradu smanjena za više od 50%, a njen potencijal za globalno zagrevanje za skoro 63% u poređenju sa konvencionalnom drvenom zgradom.

Unutrašnjost paviljona

Unutrašnjost paviljona (Foto: Conné van d'Grachten)

Energetska efikasnost: Održivost kroz dizajn

Termički aktivirana podna ploča ove zgrade napravljena je od recikliranog betona. Ona zagreva i hladi zgradu koristeći geotermalnu energiju. Na svetlarniku je postavljen sistem za zaštitu od sunca koji reaguje na temperaturu i vlažnost, a sačinjen je od 4D štampanih materijala.

Ovaj projekat predstavlja model za resursno-efikasnu gradnju, pokazujući kako se može proizvesti struktura koja je prilagođena opterećenju i efikasna u pogledu materijala, čak i pod današnjim uslovima. Ključ za to je dosledna digitalizacija planiranja i proizvodnje.

U budućnosti, naučnici planiraju da istraže druga rešenja za dizajniranje fasada zgrada koje se mogu prilagoditi promenljivim uslovima okoline, poput temperature. Na taj način, mogu se stvoriti prijatni uslovi u zatvorenom prostoru i omogućiti zgradi da funkcioniše na CO2 neutralan način.

Ovaj projekat je primer kako se nauka, tehnologija i dizajn mogu spojiti da bi se stvorile strukture koje su ne samo estetski privlačne, već i održive i efikasne. Kroz kombinaciju robotike, biomimetike i digitalizacije, naučnici su uspeli da stvore model za budućnost građevinarstva - model koji je u skladu sa potrebama naše planete i njenih stanovnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;