IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova vrsta pametnih prozora za efikasniju kontrolu prolaska sunčevog zračenja i uštedu energije

10.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine (USTC) Kineske akademije nauka (CAS) osmislili su novi način izrade pametnih prozora koji dinamički regulišu sunčevo zračenje. Njihova metoda donosi efikasnije regulisanje prolaska sunčeve svetlosti kao i kontrolisanje temperature u prostorijama.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada, upotreba inteligentnih prozora koji blokiraju sunčevo zračenje i regulišu unutrašnju temperaturu ima veoma značajnu ulogu.

Pametni prozori koji su do sada korišćeni mahom su regulisali sunčevo zračenje smenom prozirnih i neprozirnih optičkih stanja stakla. Međutim, u ovom procesu često dolazi do smanjenja količine svetlosti koja prodire u prostoriju. Uz to su prozori sprečeni da dinamički ili selektivno moduliraju sunčevo zračenje kao odgovor na vremenske promene i individualne preferencije.

Sada su pomoću jedinstvenih optičkih svojstava jednodimenzionalnih nanomaterijala istraživači sintetizovali i mešali Au nanošipke različitih razmera koje mogu selektivno da apsorbuju blisku infracrvenu svetlost u određenom opsegu talasne dužine, a da ne remete mnogo prolazak vidljive svetlosti.

Zatim su zajedno sa elektrohromnim W18O49 nanožicama i provodljivim Ag nanožicama postavljene kako bi se formirala uređena mrežasta struktura. Time su značajno poboljšanje performanse pametnih prozora.

Na isti način istraživači su pripremili termohromne pametne prozore (WRT) sa širokim opsegom odziva na osnovu ko-montaže W-VO2 nanožica sa različitim nivoima W. Tako je proširen temperaturni opseg reakcije i omogućeno da broj W-VO2 nanožica u termohromnom stanju varira u odnosu na temperaturu okoline, čime se dinamički modulira promena boje pametnih prozora.

Ovi prozori selektivno blokiraju sunčevo zračenje i dinamički prilagođavaju temperaturu prostorije čime doprinose uštedi energije.

Rad je objavljen u Nature Communications.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;