INFONET-468X60-BANNER

Da li biste za svoju kuću koristili blokove od gljiva i drveta?

08.06.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Rešen da stvori zeleniju budućnost britanski PLP Architecture razvio je modularni blok u čijoj osnovi su gljive. Ovaj blok je obnovljiv i biorazgradiv, a kao građevinski materijal imao bi minimalni uticaj na životnu sredinu.

Modularni blokovi različitih oblika

Modularni blokovi različitih oblika (Foto: PLP Labs)

Zaposleni u ovom studiju sa sedištem u Londonu prihvatili su nadolazeći simbiocen - eru u kojoj će ljudi i priroda zajedno raditi na očuvanju planete. Oni su zato prešli na praksu sumbiotekture koja podrazumeva korišćenje biorazgradivih materijala u gradnji, kao i obnovljive, čiste energije.

Njihova istraživačka grupa PLP Labs je tokom prethodne godine proučavala strukturne mogućnosti i arhitektonski potencijal biokompozita micelijuma.

Micelijum je struktura nalik korenu, mreža granatih niti zvanih hife, pomoću kojih gljive apsorbuju hranljive materije i vodu iz svog okruženja. Gljive apsorbuju i ugljenik, pa imaju potencijal da uspore klimatske promene.

One su zbog svog micelijuma već prepoznate kao održiva alternativa za upotrebu u građevinskoj industriji i koriste se za popunjavanje betonskih pukotina i izolaciju manjih kuća. NASA je čak istražila mogućnost uzgoja ovakvih kuća na Mesecu ili Marsu.

Blokovi su lagani, biorazgradivi i otporni na vatru

Blokovi su lagani, biorazgradivi i otporni na vatru (Foto: PLP Labs)

PLP Labs je pomoću 3D štampe napravio drvenu oplatu i napunio je supstratom sa micelijumom. Kako je micelijum rastao stvorio je gustu formu koja se može oblikovati. On je zatim sušen na visokoj temperaturi da bi biokompozit postao inertan. Za čitav proces bila su potrebna tri meseca.

Od ovako povezanog micelijuma i 3D štampanog drveta formirani su modularni blokovi različitih oblika. Njihovim spajanjem mogu se napraviti pregrade, sedišta, saksije, pa čak i stolovi.

Ovi blokovi su obnovljivi i biorazgradivi za razliku od betona i čelika koji emituju velike količine ugljenika. Njihova proizvodnja ima minimalan uticaj na okolinu, a važno je napomenuti i da su lagani, otporni na vatru i imaju dobra izolaciona svojstva.

Procena je da zgrade trenutno proizvode 40% godišnje globalne emisije ugljen-dioksida, a 13% se pripisuje građevinskim i infrastrukturnim materijalima. Zato je upotreba micelijumskog biokompozita važan korak ka smanjenju emisija ugljenika u građevinskoj industriji.

PLP Labs će nastaviti eksperimentisanje i ne žele da njihove materijale koriste samo velike građevinske kompanije, već su usmereni i na pojedince koji bi pomoću "uradi sam" kompleta mogli kod kuće da prave sopstvene blokove.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;