IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kako će dronovi uticati na gradnju i projektovanje zgrada

06.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Dronovi se uveliko koriste za planiranje zgrada, izgradnju i unapređenje bezbednosti. Međutim, istraživanje Ministarstva saobraćaja Velike Britanije pokazalo je da mnogi ljudi ne razumeju praktičnu primenu dronova i njihov uticaj na budućnost.

Dron

Dron (Foto: Pixabay)

Navešćemo nekoliko načina na koje će dronovi uticati na izgradnju.

Izrada digitalnih modela zgrada

Dronovi mogu da snimaju fotografije zgrada, koje se zatim koriste za pravljenje 3D modela pomoću softvera za projektovanje. Ovi modeli imaju preciznost do 1cm i mogu se kombinovati sa drugim podacima kao što su 3D skeniranje enterijera pomoću dronova ili laserskih skenera, kako bi geodeti, arhitekte i klijenti dobili potpunu sliku strukture. Ovako se štedi vreme i novac u procesu izgradnje.

Dronovi sa 3D štampačima

Konsultantska firma Gensler i konzorcijum na čelu sa Imperial College London sproveli su dva istraživačka projekta iz arhitekture, dizajna i planiranja eksperimentišući dronovima sa montiranim 3D štampačima. Ovi dronovi bi mogli velikom brzinom da izgrade skloništa u hitnim slučajevima ili vrše popravke na velikim visinama, bez potrebe za skelama.

Gensler je već koristio bespilotne letelice za popravku vetroturbina, a Imperial College istražuje rojeve dronova nalik pčelama koji zajedno rade na izradi nacrta. Dronovi međusobno koordiniraju kako bi pratili unapred definisanu putanju u projektu. Ovo je za sada samo demonstracija tehnologije, a ne rad na određenoj zgradi.

U budućnosti, dronovi sa montiranim 3D štampačima mogli bi pomoći bržoj izgradnji, a ostaje da se vidi kako bi to uticalo na ljudsku radnu snagu.

Simulacija nasleđa

Multidisciplinarni tim holandskih umetnika Studio Drift koristio je dronove da bi slikao oštećene lokalitete nacionalne baštine kao što su Notr Dam u Parizu, Koloseum u Rimu i Gaudijeva Sagrada Familija u Barseloni. Na ovakav način dizajneri mogu da vizualizuju konačni uticaj restauratorskih ili građevinskih radova na oštećenu ili delimično završenu zgradu.

Nadzor

Video nadzor pomoću dronova donosi potpuno nove mogućnosti u odnosu na fiksne sisteme kakvi se trenutno koriste.

Dronovi sa kamerama i senzorima koji se oslanjaju na složene softverske sisteme kao što su biometrijski indikatori i programi za prepoznavanje lica verovatno će biti sledeći nivo nadzora koji će primenjivati državne bezbednosne strukture, ali i  građani koji žele da obezbede svoje objakte. Takvi dronovi bi verovatno bili opremljeni uređajima za praćenje i komunicirali bi sa bezbednosnim ili policijskim snagama.

Dostava dronom

Isporuka dronovima dovešće do značajnih promena u izgradnji jer će biti neophodno da se obezbedi mesto za preuzimanje u zgradama i prodavnicama. Moguće je da će se na krovovima postavljati podloge za sletanje, pa će arhitekte i ovo morati da uzumu u obzir prilikom projektovanja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;