INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kakva je sudbina Krivog tornja u Pizi

02.01.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Krivi toranj u Pizi je jedna od najvećih turističkih atrakcija na svetu, a naročito su popularne šaljive fotografije na kojima ljudi simuliraju podupiranje i ispravljanje tornja.

Katedrala i Krivi toranj su pod zaštitom Uneskoa

Katedrala i Krivi toranj su pod zaštitom UNESCO (Foto: Pixabay)

Izgradnja ovog simbola Italije započeta je 1173. godine, prekidana i najzad završena 1372. godine. Krivi toranj i susedna katedrala, krstionica i groblje uključeni su u Piazza del Duomo Uneskovu svetsku baštinu 1987. godine i stručnjaci pokušavaju da ih sačuvaju.

Arhitekta Bonanno Pisano je 1173. godine započeo radove na prvom nivou koji je bio okružen sa 15 belih mermernih stubova sa klasičnim kapitelima i lukovima. Međutim, kula je zbog nestabilne podloge na kojoj je građena počela da se naginje. Tokom izgradnje trećeg nivoa 1178. godine uočen je nagib od 5cm prema jugoistoku, pa je gradnja prekinuta. Ovo je omogućilo da se tlo slegne, bez čega bi se kula srušila.

100 godina kasnije gradnju nastavlja Giovanni di Simone, pokušavajući da podizanjem četiri sprata kompenzuje nagib kule. Nažalost, nije postigao željeni rezulata, zvonik se i dalje naginjao, a radovi su ponovo obustavljeni.

Izgradnja je započeta je 1173. godine

Izgradnja je započeta je 1173. godine (Foto: Pixabay)

1298. godine devijacija je iznosila čak 1,43m, a 60 godina kasnije dostigla je 1,63m. Radove na zvoniku nastavio je Tommaso Pisano i završio ih 1372. godine.

Naginjanje kule se tokom vekova usporavalo, a smatra se da je njena težina bila ključni element da se ona stabilizuje. Prvu obnovu je 1835. godine izvršio arhitekta Alessandro Gherardesca, koji je uklonio zemlju oko tornja i napravio mermerno šetalište. Zahvaljujući ovome, toranj se još više nakrivio.

Trenutno stanje

Krivi toranj je zatvoren za javnost 7. januara 1990. godine, ubrzo nakon urušavanja Građanskog tornja u Paviji 1989. Zvona su skinuta, a toranj je pričvršćen kablovima oko trećeg nivoa da bi se smanjilo naginjanje. Iz bezbednosnih razloga evakuisani su stanari obližnjih kuća.

Naginjanje kule se tokom vekova usporavalo

Naginjanje kule se tokom vekova usporavalo (Foto: Pixabay)

Kako bi se pronašlo rešenje za očuvanje Krivog tornja italijanska vlada je angažovala grupu stručnjaka kojom je predsedavao građevinski inženjer Michele Jamiolkowski. Postojala je opcija ubrizgavanja cementa ispod tornja, ali je to bilo previše rizično pa su pokušali da "usidre" severnu stranu sa 900 tona olova kako bi uravnotežili potopljeni jug.

Nagib tornja smanjen je za 4cm u poslednjih 20 godina, a njegovo stanje je bolje nego što je predvideo međunarodni komitet kojim je koordinirao Jamiolkowski između 1993. i 2001.

Krivi toranj je zatvoren za javnost 1990. godine

Krivi toranj je zatvoren za javnost 1990. godine (Foto: Pixabay)

Neprofitna organizacija Opera Della Primaziale Pisana obezbeđuje finansiranje aktivnosti koje uključuju nadgledanje tornja, konzervaciju i istraživanja. Pojedine arhitekte veruju da će savremeni inženjering ispraviti toranj.

ANSA je prošlog meseca objavila da se projekat očuvanja Opera Primaziale Pisana odvija bolje nego što je očekivano. Uzevši u obzir da je toranj star 850 godina, nagnut oko 5m i slegao preko 3m, njegovo stanje je odlično.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;