INFONET-468X60-BANNER

BIM Xella aplikacija olakšava posao inženjerima i povećava profit investitorima

21.09.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Ova web aplikacija podiže nivo upotrebne vrednosti BIM-a i profesionalnim korisnicima olakšava prelazak sa CAD na BIM metodologiju rada.

BIM Xella

Menadžment kompanije Xella Srbija uspeo je da pronađe rešenje za poboljšanje stručnosti i da olakša upotrebu BIM-a svojim kupcima koji koriste Autodesk Revit. Rezultat je objedinjena baza podataka i jedinstvena BIM biblioteka proizvoda. Činjenica da se BIM Xella aplikacija nedavno našla među osam najboljih aplikacija na internacionalnom AutoDesk takmičenju možda nabolje govori o njenoj vrednosti i značaju.

Unaprediti upotrebnu vrednosti BIM-a

U cilju da stepen digitalizacije i automatizacije podigne na viši nivo, kompanija Xella Srbija je osmislila web aplikaciju koja na lak i dostupan način svojim kupcima približava BIM metodologiju. O prednostima ove aplikacije govori Aleksandar Đikanović, project manager i BIM koordinator kompanije Xella Srbija. „Aplikacija je delo naše kompanije i ima za cilj da obezbedi svu potrebnu podršku investitorima, projektantima i izvođačima pri izradi projekata u BIM okruženju”.

Glavni cilj BIM Xella aplikacije jeste da podigne nivo upotrebne vrednosti BIM-a među profesionalnim korisnicima. Cilj je postignut spajanjem projektovanja i izvođenja sa digitalnom tehnologijom modelovanja i proračuna količina, te stalnim praćenjem odnosa cena materijala i troškova izvođenja. Može se reći da su na jednu ovakvu aplikaciju profesionalni korisnici čekali godinama.

Inženjerima aplikacija olakšava posao

BIM Xella aplikacija sadrži sve bitne podatke koji su od interesa za projektante.

„Ona sadrži podatke kao što su termičke i zvučne karakteristike, požarnost, težine materijala, cene, ateste i sertifikate koji prate jedan proizvod ili sistem. Korisnik na jednom mestu ima celu bazu potrebnih informacija i nema potrebe da pretražuje podatke po internetu ili iz drugih izvora“. Dakle, celokupni sistem informacija je centralizovan i dostupan iz jednog izvora.

BIM Xella

U okviru BIM Xella aplikacije i BIM biblioteke nalaze se 3 brenda, 8 pozicija na projektu i čak 78 sistemskih familija zidova

Aplikacija nudi podatke za brendove YtongSilka i Multipor. Što se tiče tipičnih pozicija na objektu, tu su: 1) fasadni zidovi, 2) zidovi stan/hodnik, 3) zidovi stan/stan, 5) pregradni zidovi, 6) noseći zidovi, 7) oblaganja i 8) ostali elementi.

Investitorima aplikacija donosi veću zaradu

Kroz objedinjenu bazu podataka, biblioteku familija i dinamičke tablice skraćuje se vreme odlučivanja, projektovanja, proračuna količina i izvođenja radova. Sve ove prednosti pomažu investitoru da ostvari bolji pregled i veći profit. Pored toga, investitor u svakom trenutku ima celokupnu kontrolu nad količinama i cenama, te može brže i lakše da donosi ispravne poslovne odluke.

Značajan iskorak za BIM implementaciju

„Cilj kompanije Xella Srbija je da bude korak ispred građevinske industrije i da bude katalizator koji će ubrzati proces projektovanja i izvođenja. Želimo da inženjerima olakšamo posao, a investitorima uvećamo zaradu“. Na ovaj način BIM tehnologija se približava velikom broju projektanata i investitora na način i jezik koji oni razumeju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;