PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Kompanija Xella objavila ESG izveštaj za 2022. godinu

19.04.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Xella Group, vodeći evropski proizvođač održivih i energetski efikasnih građevinskih materijala objavila je izveštaj o održivosti za 2022.

Xella je posvećena unapređenju cirkularnosti svojih materijala i proizvodnih procesa

Xella je posvećena unapređenju cirkularnosti svojih materijala i proizvodnih procesa (Foto: Xella)

Svoj plan i program za smanjenje emisije CO2 do 2030.godine Xella je dostavila naučnoj inicijativi "CILJEVI". Xella nastoji da smanjenje ugljen-dioksida, uključujući i emisije iz njenog lanca snabdevanja, budu u skladu sa smernicama koje su klimatolozi utvrdili, kako bi se ograničilo povećanje globalne prosečne temperature na 1,5°C (klimatski sporazum u Parizu).

Strategija zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG) kompanije Xella zasnovana je na tri postulata: smanjenje emisije CO2 na globalnom nivou u okviru kompletnog proizvodnog lanca, razvoj cirkularnosti materijala i obezbeđivanje bezbednog, raznolikog i inkluzivnog zaposlenja.

Emisije CO2 su značajno smanjene

U 2022. Xella je smanjila svoje emisije CO2 za 8% u odnosu na 2021, zahvaljujući primeni i promociji značaja energetske efikasnosti. Pored toga,  količina emisija CO2 iz opsega 3 (emisije koje potiču od sirovina, transporta i ne dolaze iz postrojenja Xelle) iznosi 84% ukupnih emisija CO2 kompanije Xella.

Kada se finalizuje proces utemeljenja naučno zasnovanog cilja, primarni zadatak biće smanjenje emisije CO2 iz opsega 3. Posvećena saradnji sa dobavljačima, Xella će nastojati da u narednim godinama, pronađe načine za smanjenje emisije CO2 za određene sirovine.

U 2022. Xella je smanjila svoje emisije CO2 za 8%

U 2022. Xella je smanjila svoje emisije CO2 za 8% (Foto: Xella)

Xella ima za cilj da pokrene cirkularnu ekonomiju

Xella je 2022. godine koristila 4% manje sirovina, a potrošnja peska je smanjena zahvaljujući povećanoj upotrebi recikliranog materijala iz proizvodnje. Ovo je u skladu sa misijom kompanije Xella da prestane da odlaže proizvodni otpad na deponije do 2025. godine i predstavlja prvi korak u primeni ove strategije.

Xella je posvećena daljem unapređenju cirkularnosti svojih materijala i proizvodnih procesa, koji uključuju smanjenje otpada nastalih u proizvodnji i istraživanje novih načina za korišćenje ostataka.

Takođe, primena digitalnih inovacija kao što je Xella blue.sprint, doprinosi smanjenju grešaka, bržem planiranju i optimizuje upotrebu proizvoda.

Bezbednost na  radu

U 2022. Xella je uložila 4,1 milion evra za unapređenje zdravlja i bezbednosti na radu. Ovo je uključivalo kapitalna ulaganja kao što su sigurnija mehanizacija ili zaštitne ograde. Kompanija je obezbedila kompletnu obuku, uključujući dalje uvođenje programa Total Safety Leadership Program (TSL),  koji je posvećen osnaživanju pojedinca da preuzme ličnu odgovornost za bezbednost.

Xella takođe napreduje u pogledu rodne ravnopravnosti, pri čemu se udeo žena menadžera širom Grupe povećao na 20% u 2022.

Cecile Fages, generalni direktor za održivost i komunikacije kompanije Xella, izjavila je: "Veoma smo ponosni na napredak koji smo postigli 2022. u smislu naših ESG napora i sve veće posvećenosti naših zaposlenih u ovoj oblasti. Međutim, trudimo se da postignemo još više. Kao jedan od vodećih dobavljača građevinskog materijala u Evropi, imamo sredstva i odgovornost da ubrzamo smanjenje emisije CO2 i efikasnije korišćenje resursa jer je svet pod velikim uticajem klimatskih promena. Xella jeste i biće u stanju da pruži prava rešenja za odgovor na sve izazove održivosti građevinske industrije."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...
Šef gradilišta 16.05.2023.
Srđane, verovatno si mlad statičar koji kor...

;