INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

EK poručila Srbiji: Obustaviti „Južni tok“ do harmonizacije sa propisima EU

21.07.2014. | Novosti

Evropska komisija (EK) preporučila je Srbiji da obustavi rad na izgradnji „Južnog toka“ dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU i podstiče je da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava EU Info centar (EUIC) u Beogradu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- EK se, načelno, ne protivi projektu „Južnog toka“, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu – piše u tekstu EUIC i dodaje se da - Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi.

„Južni tok“, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji. Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu.

Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU.

U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će "izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti", navodi EUIC.

- Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa – piše u tekstu.

EK je za taj projekat, koji bi doprineo unapređenju energetske bezbednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a „Evropska banka za obnovu i razvoj“ je obećala da će ga podržati „ukoliko Srbija obavi restrukturiranje ’Srbijagasa’ u skladu sa pravilima EU“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;