IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EK poručila Srbiji: Obustaviti „Južni tok“ do harmonizacije sa propisima EU

21.07.2014. | Novosti

Evropska komisija (EK) preporučila je Srbiji da obustavi rad na izgradnji „Južnog toka“ dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU i podstiče je da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava EU Info centar (EUIC) u Beogradu.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- EK se, načelno, ne protivi projektu „Južnog toka“, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu – piše u tekstu EUIC i dodaje se da - Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi.

„Južni tok“, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji. Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu.

Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU.

U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će "izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti", navodi EUIC.

- Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa – piše u tekstu.

EK je za taj projekat, koji bi doprineo unapređenju energetske bezbednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a „Evropska banka za obnovu i razvoj“ je obećala da će ga podržati „ukoliko Srbija obavi restrukturiranje ’Srbijagasa’ u skladu sa pravilima EU“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;