Vranje: Novi rok za preduzeće „Banković“ 26. septembar

16.07.2014. | Danas

Razmatrajući izveštaj o dosadašnjim građevinskim radovima na obnovi pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, donet je zaključak o formiranju stručne komisije koja će sačiniti aneks ugovora između grada Vranja i preduzeća „Banković“ iz Crne Trave o produženju roka za završetak radova. Izvođaču radova dat je rok da do 26. septembra završi prvu fazu radova koja je počela u drugoj polovini januara ove godine. Komisija treba da Odboru za obnovu pozorišta predloženu izmenu ugovora dostavi do 18. jula, kada će i biti ozvaničen novi datum za završetak prve faze koja će koštati oko 35 miliona dinara.

Obrazlažući razloge kašnjenja i zahtev za produžetak roka za završetak prve faze radova iz preduzeća „Banković“ naveli su „loše vremenske uslove, te čak 77 kišnih dana (pozivajući se na zvanične podatke Meteorološke stanice u Vranju), kao i nedostatke u projektnoj dokumentaciji koji su uzrokovani specifičnošću same zgrade pozorišta, te oštećenja koja nisu bila uočena prilikom izrade projekta obnove“.

Kao jedan od razloga izvođač radova naveo je i nerešene imovinsko-pravne odnose na relaciji Hotel „Vranje“ – zgrada pozorišta, kao i nemogućnost korišćenja građevinskog krana zbog nisko postavljenih vazdušnih vodova za električnu energiju.

- Raskid ugovora sa preduzećem „Banković“ podrazumevao bi ponovnu proceduru raspisivanja konkursa za javne nabavke, što bi dodatno produžilo dinamiku za završetak radova u prvoj fazi obnove pozorišta – pojasnio je predsednik Odbora za obnovu i gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Tek nakon završetka prve faze obnove zgrade pozorišta koja je sazidana 1892. godine mogu se očekivati dalji koraci, uključujući i izradu kompletnih instalacija, preuređenje scenskog prostora kao i uređenje pozorišnog kluba koji će se nalaziti u dubokom prizemlju zgrade ispod same sale teatra. Gradskoj službi za javne nabavke naloženo je da započne proceduru pripreme dokumentacije za raspisivanje tendera, za drugu fazu radova.

Zgrada pozorišta u Vranju izgorela je u podmetnutom požaru u noćnom klubu „Paladijum“ 2. jula 2012. godine u ranim jutarnjim satima, kada je vatra zahvatila pozorišni klub, salu i scenu koja je uprkos brzoj intervenciji vatrogasaca u potpunosti uništila objekat, ali i deo scenografije i kostima. Od tada glumci ovog teatra koriste alternativne prostore za izvođenje predstava na sceni Omladinskog kulturnog centra i Doma Vojske u Vranju, koji su ipak neadekvatni za zahtevnija pozorišna ostvarenja.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...
Zeks 13.04.2021.
Kako se prijaviti za promenu stolarije