Ministarstvo: Pooštrena kontrola izvođača radova

01.07.2014. | Tanjug

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopstilo je danas da je pooštrilo kontrolu izvođača radova kako bi se prekinulo sa dosadašnjom praksom produžavanja rokova, čime se neopravdano povećava cena radova i troši novac građana Srbije.

Prvi korak u tom pravcu je zaključenje dva aneksa na ugovore o izgradnji deonice Ub-Lajkovac na Koridoru 11, koji će omogućiti da uz obezbeđena finansijska sredstva i pojačanu kontrolu radova na terenu, izgradnja ove deonice bude završena do 30. novembra 2014.

Ministarstvo nije pristalo na zahteve izvođača radova – preduzeća „Putevi Užice“ i „Planum“ da se menjaju uslovi osnovnog ugovora i da se sredstva isplaćuju unapred, imajući u vidu da je deonica Ub - Lajkovac u dužini od 12,5 kilometara po ugovoru trebalo da bude završena još 25. decembra 2011.

Na insistiranje ministarstva, zaključenim aneksima se pored detaljnog dinamičkog plana izvođenja radova predviđa i formiranje posebnog tela koje će nedeljno izveštavati o napretku radova na terenu i eventualnim odstupanjima. Ukoliko plan ne bude ispoštovan, država će moći da raskine ugovor jednostrano već posle druge kontrole uz aktiviranje bankarske garancije.

Zaključivanju dva aneksa koji su potpisani 30. juna 2014. godine, prethodilo je zaključivanje ukupno 12 aneksa, od čega 10 na osnovni ugovor i dva za dodatne radove. U tom periodu vrednost izvedenih radova iznosila je 4,64 milijarde dinara odnosno 66 odsto od ukupno ugovorene vrednosti.

Ministarstvo će učiniti sve da se novi projekti završavaju u roku, bez zaključivanja na desetine aneksa kojima se neopravdano povećava cena izgradnje koju finansiraju građani Srbije.

Vlada Srbije je, na predlog ministarstva, prihvatila 30. juna zaključak kojim se prihvata Izveštaj o sprovedenim aktivnostima na toj deonici i usvojila tekst Aneksa 11 Ugovora o građenju-izvođenju radova na izgradnji auto-puta E 763 Beograd-Južni Jadran za deonicu Ub-Lajkovac i Aneksa 3 Ugovora o izvođenju dodatnih radova na istoj deonici, navedeno je u saopštenju.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...