INFONET-468X60-BANNER

Sremski Karlovci: Opremanje vrtića neizvesno

30.06.2014. | Dnevnik

Sva je prilika da će gradnja vrtića na Dudari u Sremskim Karlovcima, koju finansiraju „Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine“ i sremskokarlovčka opština, biti završena u roku, do polovine jula, kako je i bilo predviđeno kada su početkom aprila nastavljeni radovi na tom objektu. Radnici „Slovan progresa“ privode kraju zanatske radove unutar zgrade, kao što su krečenje i postavljanje podova. Parcela je ograđena, a preostaje još osim poslova manjeg obima da se ugrade i dva lifta.

Ono što treba da usledi jeste infrastrukturno opremanje. Finansiranje tog dela posla obaveza je opštine. U opštinskom budžetu za ovu godinu planirano je 14 miliona dinara za gradnju vodovodne mreže, potpornog zida i prilaznog puta od autobuske okretnice do vrtića u dužini od 110 metara, s tim što nije predviđeno da bude asfaltiran, nego samo nasut.

- U toku je javna nabavka, a otvaranje ponuda zakazano je za danas – kaže pomoćnica predsednika opštine Brigita Dimitrijević. - Ukoliko ne bude prigovora na izbor, procedura i potpisivanje ugovora sa izvođačima bi mogli biti gotovi u drugoj polovini jula.

Od infrastrukturnih radova izgradnja kanalizacione mreže je još uvek enigma. Opština očekuje od „Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo“ novac za to, ali ako ih ne bude dobila, primeniće rezervnu opciju.

- Cela investicija koja obuhvata gradnju mreže od vrtića, duž Ulice Vorosovo do Belila sa crpnom stanicom, košta 12 miliona dinara, pri čemu je naše učešće dva miliona dinara – napominje Dimitrijevićeva. - U slučaju da nam te pare ne budu odobrene, odustaćemo od kanalizacije i gradiće se septička jama našim novcem, a time će stanovnici Vorosova i dalje biti uskraćeni za priključivanje na mrežu, jer je kanalizacija tako projektovana da se mogu i oni povezati u sistem.

Prema mišljenju Dimitrijevićeve, postoje realne šanse da sve bude gotovo pre septembra ili najkasnije do polovine tog meseca, ali je nepoznanica ko će i kada opremiti objekat. Prema nezvaničnim informacijama, i opremanje i parterno uređenje trebalo je da padne na teret „Fond za kapitalna ulaganja“, ali se, izgleda, dalje od pregovora u tom pogledu nije otišlo.

Hoće li sremskokarlovački mališani od septembra krenuti u novi vrtić je ono što njihove roditelje najviše interesuje, kao i to da li će biti u njemu mesta za svu decu.

Direktor „Radosnog detinjstva“ Marko Grgurović kaže da zvanično nema nikakve informacije o tome dokle se stiglo sa gradnjom vrtića, pošto ga niko o tome ne obaveštava. Dodaje da je samo jednom i to na sopstvenu inicijativu otišao na gradilište.

- Činjenica je da se mi nećemo useljavati ni u jedan objekta koji nema upotrebnu dozvolu i nije opremljen – kaže Grgurović. - Želja predškolske ustanove je da proširi svoje kapacitete, ali teško je o tome govoriti u ovom trenutku.

Gradanja vrtića, započeta u julu 2012. godine, sa dodatnim radovima, zbog kojih je i prolongiran završetak, između ostalog, košta 121, 5 miliona dinara. Od toga je 109 miliona dinara obezbedio Fond za kapitalna ulaganja, a 12 miliona lokalna samouprava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;