IZOLACIJA-468X60-BANNER

„Energoprojekt“ očekuje poslove od preko milijardu dolara (video)

09.06.2014. | Tanjug

„Energoprojekt Holding“ očekuje do kraja godine da će vrednost ugovorenih poslova u zemlji i inostranstvu premašiti milijardu dolara, izjavio je danas generalni direktor „Energoprojekta“ Vladimir Milovanović.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Među najznačajnijim projektima „Energoprojekta“ je razvoj elektrodistributivnog sistema u Kataru, vredan preko milijardu dolara i tu je srpski građevinski gigant angažovan kao konsultant da, i u ime i za račun investitora, vodi ceo projekat – objasnio je Milovanović za „Tanjug“.

Kao projekt menadžer, „Energoprojekt“ je angažovan i na izgradnji mega rezervoara pitke vode u Kataru „ogromne finansijske vrednosti“, rekao je Milovanović i napomenuo da je jedino Kuvajt od arapskih zemalja do sada uspeo da napravi mrežu tih mega rezervoara za pitku vodu.

- Investitori iz Katara izabrali su „Energoprojekt Entel“, da radi projekt menadžment na tom poslu, što je izvanredno priznanje za nas, jer to je po svemu sudeći, investicija od primarnog interesa za Katar i naša firma je tu da prva štiti interese investitora na tom projektu – kazao je Milovanović.

Na domaćem tržištu, „Energoprojekt“ očekuje sledeće nedelje potpisivanje ugovora za nastavak izgradnje železničke stanice „Prokopu“ u Beogradu, uz kreditnu podršku od 25 miliona evra iz kuvajtskog Fonda za arapski ekonomski razvoj, podsetio je Milovanović.

Tu je i izgradnja deonice auto-puta na Koridoru 11, koja se finansira iz kineskog kredita, gde „Energoprojekt“ gradi 24 kilometara auto-puta na trasi Lajkovac-Ljig u vrednosti 155 miliona dolara, a ima tu i nekoliko manjih projekata, rekao je prvi čovek „Energoprojekta“.

- Sa većim upošljavanjem „Energoprojekta“ kod kuće, raste naš poslovni potencijal za ugovaranje poslova u inostranstvu i već smo afirmisali neke pregovore sa raznim investitorima i u Kazahstanu, Rusiji i u afričkim zemljama, gde već radimo – naveo je Milovanović. - Ja se nadam da ćemo do kraja ove godine, kad je reč o ugovaranju novih poslova, možda ne premašiti, iznos od milijardu evra, ali milijardu dolara sigurno.

Milovanović je naveo da „Energoprojekt“ u Kazahstanu završava gradnju bolnice za jednog privatnog investitora i to je projekat vredan nešto manje od 30 miliona dolara i dodao da ta srpska građevinska firma uporedo gradi kompleks objekata za zabavu i za razonudu koji se sastoji od više restorana i klubova, takođe za jednog privatnog investitora.

U Kazahstanu „Energoprojekt Industrija“ projektuje i jedan vrlo važan objekat, a to su četiri kompresorske stanice na trasi gasovoda i između Kazastana i Kine, kazao je on i objasnio da je kazahstanski investitor odabrao „Energoprojekt“ na izradi glavnog projekta tih kompresorskih stanica, a radovi na tom projektu se odvijaju prema ugovoru i prema ugovorenoj dinamici.

- U Rusiji „Energoprojekt“ je angažovan na više značajnih projekata, počev od Rostova na Donu gde gradi „Hajat ridžensi“ hotel, zatim stambenog naselja u gradu Sinstikaru, zgradu „Gasproma“ u gradu Uhta i na podizanju naftne baze u Astrahanu – naveo je Milovanović i nagovestio „još lepih vesti u narednim mesecima“.

Na tržištu Afrike „Energoprojekat“ je veoma prisutan od Alžira, preko Gane, Nigerije, Ugande, Zambije i Zimbabvea, naveo je Milovanović i dodao da je jedan od najnovijih ugovorenih projekata izgradnja kargo centra u Gani od koga se očekuje da „Energoprojektu“ otvori nove poslove u toj zemlji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;